25. Marta 2021.

EU: Imaju najviše vakcinisanih ali i mrtvih u svijetu

Big Portal

Broj umrlih je skočio za više od 40 posto u uporedbi sa prethodnih sedam dana i dosegao je u četvrtak novi dnevni vrhunac sa 272 umrlih.

Imaju 15,7 umrlih na 100.000 stanovnika

Pogoršanje situacije dovelo je tu zemlju sa 9,8 miliona stanovnika na prvo mjesto u svijetu za taj period sa 15,7 umrlih na 100.000 stanovnika, ispred Češke, BiH, Slovačke i Bugarske.

Zaraze su buknule nakon pojave britanske varijante u februaru. Tokom posljednja 24 sata, u Mađarskoj je bilo nešto manje od 10.000 novooboljelih.

Bolnice su preplavljene oboljelima, skoro ih je 12.000 trenutno, a nedostaje osoblja, upozorilo je ove sedmice Udruženje mađarskih ljekara (MOK).

“Operacijske dvorane su zatvorene, a njihovi respiratori se koriste za pacijente oboljele od Covida”, navodi jedan zvaničnik Udruženja u saopštenju i upoređuje situaciju s onom u Bergamu u proljeće 2020.

Studenti medicine su pozvani u pomoć, a neke institucije su tražile i pomoć dobrovoljaca.

Vlasti pokušavaju smiriti javnost, a Gergely Gulyas, šef kabinta Viktora Orbana, izjavio je da je ”stanje teško, ali da sistem ima kapaciteta suočiti se s tim velikim brojevima”.

Vlada se u zaustavljanju širenja virusa oslanja na kampanju vakcinisanja.

Mađarska jedina članica EU-a koja primjenjuje kinesku i rusku vakcinu

Mađarska, jedina članica Europske unije koja primjenjuje kinesku vakcinu Sinopharm i rusku Sputnjik V, uz one koje joj isporučuje Brisel (“Pfizer-BioNTech”, “Moderna” i “AstraZeneca”), nakon Malte, vakcinisala je najviše u Evropskoj uniji.

Do danas je više od 1,7 miliona ljudi ili 18 posto stanovništva primilo najmanje jednu dozu. “Čim bude vakcinisano 2,5 miliona ljudi, mjere ograničenja će moći biti ublažene, a škole će održavati nastavu, najranije 12 . ili 19. aprila”, naglasio je Gulyas.

(Agencije)

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare