EU ima plan, o kom glasa u septembru: Zabraniti, živa bića ne smeju da pate - BIGportal.ba
Uncategorized

EU ima plan, o kom glasa u septembru: Zabraniti, živa bića ne smeju da pate

Evropskom parlamentu se raspravlja o alternativnim naučnim metodama koje u istraživanjim ne bi koristila životinje.

Rešenja postoje i promene se moraju ubrzati jer živa bića ne smeju da pate, složili su se poslanici u Evropskom parlamentu.

EU se pre skoro tri decenije obavezala na zamenu i smanjenje broja životinja koje se koriste u naučne svrhe, ali ove promjene se odvijaju veoma sporo, navodi se u izveštaju Hine.

S obzirom na evropski “zeleni plan”, zdravstvene i ekološke izazove i sve veću zabrinutost javnosti zbog korišćenja životinja u naučnim istraživanjima, važno je da se u EU ubrza prelaz sa zastarelog modela na primemnu modernih naučnih metoda, smatraju poslanici Evropskog parlamenta.

Na plenarnoj sednici održanoj prošle nedelje raspravljalo se o planovima i merama za ubrzanje prelaza na inovativne metode bez da se životinje koriste u istraživanjima, regulatornim ispitivanjima i obrazovanju, a glasanje o ovom pitanju najavljeno je za septembar.

“Milioni mačaka, pasa, pa čak i riba, životinja koje jedu toksične supstance, onih kojima se menjaju geni, ili kojima se lome kosti su žrtvovane za naučna istraživanja”, ukazala je poslanica Džite Guteland.

Poslanica Eleonora Evi je navela da se svake godine u Evropi koristi 50 miliona životinja u naučne svrhe. “To nije samo etičko pitanje. Na ovaj način ne koristimo potencijale inovativnih metoda koje su utemeljene u čoveku, a koje već pokazale konkretan napredak u lečenju bolesti kao što su Alchajmer ili kancerozna oboljenja u slučajevima kada tradicionalne metode nisu davale rezultate”, predočila je Eleonora Evi.

Katalin Čeh je podsetila da sedam od 10 odraslih Evropljana smatraju da “životinje nisu roba koju se može odbaciti” i upozorila da je u XXI veku nedopustivo izazivati bol i patnju živim bićima.

Danas objavljeno

Uvode nove mere i to nije kraj – tek sledi pooštravanje

V.R.

Microsoft Edge šalje čudne poruke kada pokušate da preuzmete Chrome

Vanja A

Dolbergov promašaj godine “spasio” PSŽ

Zeljka

Ostavite komentar