EU ima nova pravila za Srbiju, Varheji predstavlja dokument - BIGportal.ba
Region Vijesti

EU ima nova pravila za Srbiju, Varheji predstavlja dokument

Oliver Varheji, evropski komesar za proširenje, predstaviće danas u Briselu zemljama članicma EU dokument kojim se predlaže način primjene nove, revidirane metodologije u pristupnom procesu Srbije.

Tzv. non pejper, u koji je Tanjug imao uvid, naglašava da predložene promjene, u okviru revidirane metodologije, moraju biti primijenjene u okviru postojećeg pregovaračkog okvira i uz saglasnost Srbije, na čemu je Beograd insistirao.

Ističe se i da revidirana metodologije mora da bude u obostranom interesu, kako Srbije, tako i zemlja članica.

Dokumentom su predstavljena četiri osnovna principa budućeg pristupnog procesa Srbije EU.

Prvi, insistira na kredibilnosti procesa i još više fokus stavlja reforme u oblasti vladavine prava.

Konstatuje se da “nova poglavlja ne bi trebalo zatvarati sve dok se ne ispune prelazna mjerila u fundamentalnim poglavljima 23 i 24”.

Drugi princip podrazumijeva “snažnije političko upravljanje procesom” pristupanja, što bi trebalo da zemljama članicama da veću ulogu u nadzoru i pregledu postignutog napretka u Srbiji.

“Međuvladine konferencije i Savjet za stabilizaciju i pridruživanje trebalo bi da služe jačanju dijaloga zemalja članica i Srbije, s jasnim smjernicama kada je riječ o ključnim reformskim procesima neophodnim za napredak”, stoji u tekstu prijedloga Evropske komisije.

Prva takva Međuvladina konferencija Srbije i EU trebalo bi da posluži za pojašanjenje primjene nove metodologije i planiranju, a “Srbija bi mogla i da otvori klastere ukoliko ispuni mjerila za otvranje, a zemlje članice se slože da je došlo do značajnog napretka u vladavini prava”.

Treći princip revidirane metodologije podvlači važnost ubrzanja dinamizma pristupnih pregovora koje Srbija vodi s EU, što bi trebalo da se postigne kroz otvaranje više poglavlja obuhvaćenih u šest klastera.

Srbija je do sada otvorila sva poglavlja iz prvog, tzv fundamentalnog kalstera, a Evropska komisija predlaže da što prije krene u procjenu pripremljenosti zemlje u svakom od preostalih klastera, kako bi se identifikovali osnovni nedostaci i smjernice za njihovo otvaranje.

Još jednom se podvlači da će se “paralelno” s pripremom za otvarnje poglavlja po klasterima, raditi na izvješatajima o napretku zemlje u oblasti vladavine prava, što će biti dodatni uslov za nove korake u pristupnom procesu.

Istovremeno, najvljuje se i ubrzanje integracionih mjera tokom usklađiavnja Srbije s politikama i standardima EU.

Evropska komisija je kao četvrti princip budućeg pristupnog puta Srbije izdvojila predvidljivost procesa.

U tekstu prijedloga, u koji je Tanjug imao uvid, insistira se na tome da EU “bude jasnija u svojim očekivanjima” od Srbije, kako bi zemlja mogla da se fokusira na konkretne sljedeće korake na putu pristupanja, na mjerila za zatvarnje poglavalja odnosno prioritetne refrome.

U okviru ovog principa, predlažu se i “korektivne mjere u slučaju problema tokom pregovora”, što se odnosi na sankcionisanje ozbiljnih stagnacija ili eventualnog nazadovanja u primjeni reformi.

Godišnji izvještaji Evropske komisije i po novoj, revidiranoj metodologiji trebalo bi da ostanu ključni u analizi napretka Srbije na putu ulaska u EU.

Nakon što im Evropska komisija danas predstavi svoj prijedlog o konkretnim koracima u budućem procesu pristupnja Srbije, o tome trebalo da se izjasne i pojedinačno zemlje članice EU.

TANJUG

Danas objavljeno

Prijetio da će zapaliti pumpu u Banjaluci, povrijedio policajca, pa preminuo na Psihijatriji

M.

Muškarac stradao nakon svinjokolja: Pao sa bicikla na nož i preminuo

M.

Hrvatska: Preminulo 67 lica, 1.031 zaraženo

M.

Ostavite komentar