"EU ide ka kolapsu, namećete svoje vrednosti. Podržavam Mađarsku" - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

“EU ide ka kolapsu, namećete svoje vrednosti. Podržavam Mađarsku”

Premijer Slovenije Janez Janša osudio je zapadne članice Evropske unije zbog nametanja imaginarnih evropskih vrednosti i nepoštovanja lokalnih kultura.

Janša je podržao Mađarsku u borbi protiv LGBT sadržaja u školama i na televiziji, preneo ej Sputnjik pisanje Raša tudeja.

Već prvog dana predsedavanja Slovenije Savetom ministara Evropske unije, Janša je jasno stavio do znanja da se njegovi prioriteti možda nec´e poklapati sa prioritetima zapadnih sila Unije.

On se otvoreno usprotivio tome što Evropska unije promoviše svoje liberalne vrednosti u istočnoj i centralnoj Evropi, među kojima su i LGBT vrednosti. “Nametanje imaginarnih evropskih vrednosti bio bi najbrži put do kolapsa Evropske unije”, naglasio je Janša.

“Evropska unija okuplja zemlje sa različitim tradicijama, sa različitim kulturama … postoje razlike koje treba uzeti u obzir i poštovati”, rekao je on.

Janša je, uz poljskog premijera, bio jedini čelnik EU koji je na samitu podržao mađarskog premijera zbog zakona o pripadnicima LGBT zajednice, a poput Viktora Orbana, sukobio se i s Briselom čije zvaničnike ume da nazove „neizabranim birokratima”, a zbog njihove kritike medijskih sloboda i sprovođenja vladavine prava i medijskih sloboda u Sloveniji.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen nije se saglasila sa Janšom, rekavši da su sloboda izražavanja, različitost i jednakost osnovne evropske vrednosti koje treba podržati, preneo je RT.

Danas objavljeno

Policija na nogama: U banjalučkom naselju u kontejneru pronađen više bombi

M.

U Crnoj Gori uhapšen Slobodan Peković, osumnjičen za ratne zločine u BiH

M.

Zakazan sastanak Beograda i Prištine

M.

Ostavite komentar