16. Decembra 2020.

EU i VB: Naredni danu “odlučujući”

Big Portal

To je danas izjavila predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen koja je ukazala i da je ostvaren napredak u dva klj čna pitanja.

Ona je rekla da je ostvaren napredak u dva od tri najspornija pitanja u pregovorima, pitanju o ravnopravnoj konkurenciji i rešavanju budućih sporova, ocenjujući da postoji “put ka sporazumu” koji je “vrlo uzan ali je tu”.

Kako je navela, i dalje nema napretka po pitanju ribarenja.

“Ponekad se osećamo da nećemo uspeti da nađemo rešenje” oko tog problema rekla je Fon der Lajen u obraćanju Evropskom parlamentu dve nedelje pre krajnjeg roka za razlaz između Londona i EU, 31. decembra u ponoć.

“Otkucavanje sata nas stavlja u vrlo težak položaj”, dodala je ona, prenosi AP.

Oko uslova za ravnopravnu konkurenciju ona je rekla da je postignut kompromis o jakom mehanizmu koji će osigurati da nema vraćanja propisa unazad između Evropljana i Britanaca u oblastima ekologije, socijalnih i fiskalnih pitanja, ocenivši da je ostvaren “veliki korak napred”.

Ostaje da se nađe rešenje da se osigura da se ti propisi ne razdvoje u buduće, objasnila je fon der Lajen. EU odbija da postoji deregulisana ekonomija koja bi mogla da znači da uz državne subvencije i slabije propise, britanski proizvodi predstavljaju damping, nelojalnu konkurenciju firmama u Uniji.

Kada je reč o rešavanju budućih sporova fon der Lajen je takođe najavila da je to pitanje “u velikoj meri regulisano”.

Velika Britanija koja je zvanično napustila EU 31. januara definitivno će napustiti jedinstveno tržište i carinsku uniju 31. decembra.

Bez trgovinskog sporazuma razmena sa EU će se voditi prema propisima Svetske trgovinske organizacije (STO) što je je sinonim za uvođenje carina ili kvota. Šok razlaza bez sporazuma bi imao teške posledice na ekonomije već pogođene pandemijom.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare