27. Januara 2022.

EU: Holokaust je najveća tragedija u istoriji čovečanstva

Big Portal

Obelezavajući 27. januara kao Međunarodni dan sećanja na Holokaust i dan kada je 1945. godine oslobođen nacištički logor smrti Aušvic, najviši zvaničnici EU poručuju da se ovakav zločini nikada ne sme ponoviti i pozivaju na svakodnevnu borbu protiv govora mržnje i diskriminacije.

”Holokaust je bio evropska katastrofa. Antisemitizam je je dobro do katastrofe. Antisemitizam je dehumanizovao jevrejski narod i u nacističkoj Nemačkoj otvorio vrata Holokaustu. To nikada ne smemo zaboraviti”, poručila je predsednica Evropske komiije, Ursula fon der Lajen.

Predsednik Evropskog saveta, Šarl Mišel, u saopštenju povodom današnje komemoracije u Briselu, kojom se obeležava 77 godina od oslobađanja Aušvica, podsetio je na reči preživelih logoraša koji su upozorili da je do Aušvica došlo ”malim koracima, zbog ravnodušnosti i diskriminacije prava manjina” i da se ”ono što je bilo jednom može ponoviti”.

”Zato danas moramo učiniti više od sećanja. Sećanje, nažalost, nije dovoljno. Moramo delovati. EU deluje. Borimo se protiv ovih neprijatelja demokratije i osnovnih vrednosti. Ali ovo mora biti i lična borba svakog od nas koja počinje odbacivanjem ćutanja, odbijanjem prihvatanja i odbacivanjem malih koraka koji vode u ravnodušnost”, poručio je Mišel.

Predsednik Evropskog saveta ocenio je da se i danas u Evropi Jervreji osečhaju ugroženo i da su mete napada koje EU nikada neće prihvatiti niti dozvoliti.

Šef diplomatije EU, Žosep Borelj, u saopštenju poručuje da je Holkoaust najveća tragedija u istoriji čovečanstva, a da se žrtve i načistički zločni nikada ne smeju zaboraviti.

”Danas i u godinama koje dolaze, ostajemo jačč nego ikada u našoj posvećenosti da nikada ne zaboravimo. Dužni smo da čuvamo sećanje na sve žrtve i njihova stradanja. Dugujemo to onima koji su stradali u Holokaustu, dugujemo preživelima i dugujemo našim budućim generacijama”, kaže Borelj.

Šef diplomatije EU pozvao je sve državae sveta da odaju počast žrtvama Holokausta, osude njegovo poricanje i razviju obrazovne programe kako bi sprecila da se genocid više ikada ponovi.

Povodom obelezavanja Dana sećanja na Holokaust, u Evropskom parlamentu u Briselu održava se komemoracija na kojoj prisustvuju predsednici Evropskog parlamenta, Komisije i Saveta.

Sedište Evropske komise u Briselu osvetljeno je porukom ”Sećamo se“, čime se EU pridružila gobalnoj kampanji koju su Svetski jevrejski kongers i UNESKO pokrenuli u znak sećanja na žrtve Holokausta.

(Tanjug)

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare