10. Jula 2022.

EU gradi tajni bunker u Briselu?

Big Portal

Ta informacija se navodi u memorandumu EU koji opisuje projekat.

Telefoni, satovi i slušni aparati lidera biće zabranjeni u navodno zaštićenoj zemunici. Portal “EU obzerver” navodi da je imao pristup memorandumu EU koji opisuje projekat i da će bunker biti dizajniran da ugosti oko 100 ljudi – do 34 lidera i prateće osoblje.

Predviđen da bude izgrađen do 2024. godine, bunker će se nalaziti negde u okviru kompleksa Evropskog saveta u belgijskoj prestonici.

Sala za sastanke će biti oflajn, ali će sadržati mikrofone povezane sa kabinama za prevodioce. I prostorija i ove kabine će biti u “izolacionom kavezu sa sertifikatom NATO-a” kako bi onemogućili da se elektromagnetni i radio talasi iznutra pokupe spolja, a svima koji žele da uđu, čak i čistačima, biće potrebna bezbednosna dozvola “TAJNA EU” – drugi najviši nivo klasifikacije bloka.

Prema navodnom memorandumu EU, objekat će biti počišćen “pre i posle sastanaka da bi se otkrio, locirao i neutralisao bilo koji uređaj za prisluškivanje”, a svako ko uđe moraće da ostavi telefone, laptope, pametne satove, elektronske ključeve i slušne aparate u zvučno izolovanim ormarićima ispred, piše RT.

Ovolika usredsređenost na bezbednost ima za cilj da isključi “ruske ili druge prisluškivače”, piše taj portal.

Međutim, nije poznato da li EU gradi komoru kao odgovor na konkretnu bezbednosnu pretnju ili iz opšteg osećaja opreza. Pojedinačno, članice EU su optužile Rusiju za špijunažu mnogo pre nego što je Moskva poslala svoje trupe u Ukrajinu, a proterivanje diplomata zbog navodnog špijuniranja je deo kursa u međunarodnim odnosima, dok Belgija tvrdi da je ranije ove godine proterala desetine ruskih špijuna.

Međutim, špijuniranje se podjednako odvija između saveznika kao i protivnika, pri čemu je poznato da su Sjedinjene Države prisluškivale 122 svetska lidera oko 2014. godine. Agencija za nacionalnu bezbednost SAD je sprovela opsežan nadzor nad visokim zvaničnicima u Francuskoj i Nemačkoj, navode dokumenta koje je objavio Vikiliks.

Izrael i Kina su takođe optuženi da sprovode operacije nadzora u Briselu, a EU je godinama pritiskala Belgiju da pooštri svoje zakone o špijunaži, koji omogućavaju da špijuniranje u mnogim slučajevima ostane nekažnjeno.

Izvor: Sputnjik
EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare