EU gradi "Sauronovo oko" za posmatranje potencijalnih prijetnji iz svemira - BIGportal.ba
Nauka i IT Tehnologija

EU gradi “Sauronovo oko” za posmatranje potencijalnih prijetnji iz svemira

EU želi da bude među vodećima kada je reč o “svemirskoj trci” i opasnostima koje vrebaju u orbiti.

Europska unija je odlučila da izgradi sopstveni sistem za istraživanje svemira, te uzbunjivanje u slučaju opasnosti ili sumnjivih događaja u Zemljinoj orbiti, piše Deutsche Welle.

“Sopstveni” znači da EU, kada je reč o svemirskim opasnostima, ne želi više da zavisi od tehnologije, arsenala i raspoloženja Sjedinjenih Američkih Država.

Zato se Evropska komisija, prema pisanju nemačkog tabloida “Bild”, obratila pre svega koncernu “Ariannegroup” i nemačkoj firmi za svemirsku tehnologiju OHB iz Bremena. Svaka od njih će biti okosnica rada na jednoj od dve komponente, odnosno, jednom od dva “oka” za posmatranje svemira, piše jutarnji.hr.

Biće to “Sauronovo oko” i “Odinovo oko”. Sauron je poznat kao mračni vladar iz trilogije “Gospodar prstenova“ čiji je “zaštitni znak“ goruće oko. Firma “Ariannegroup“ koja pravi rakete i satelite, sada bi trebalo da izgradi sistem senzora za napredno korišćenje i posmatranje svemirske situacije – odnosno, na engleskom, “Sensors of Advanced Usage and Reconnaissance of Outerspace situation” ili skraćeno: Sauron.

Šef “Ariannegroup“ za Nemačku, Pierre Godard, je rekao za “Bild“ da svojim klijentima želi da pruži “kompletnu kartu svemira: Šta tamo leti, gde, kojom orbitom i kako se ti leteći objekti kreću? Pri tome je važno da se sazna jesu li ti leteći objekti prijateljski nastrojeni – ili ne. Na primer, radi li se o delovima svemirskog otpada?”

Ti senzori bi trebalo da funkcionišu koristeći veštačku inteligenciju, napredne algoritme i laserske zrake, a trebalo bi i da budu u stanju da raspoznaju i najmanje objekte.

“Odinovo oko” (Odin je nordijski bog rata) biće sistem za rano identifikovanje balističkih tela i letećih objekata koji se kreću “hipersoničnom brzinom”. Na primer, nuklearnih raketa Rusije ili Kine.

Reč je o sistemu od devet teleskopa koji se nalaze na više kontinenata, “umreženih” tako da mogu da “skeniraju čitavo nebo”, kako je to rekao Pierre Godard.

“Svemir je”, prema njegovim rečima, “kritična infrastruktura” i “zbog toga je sada važno posmatranje Zemljine orbite, na primer, da bi se izbegli sudari satelita. To je neka vrsta nadzora prometa radi zaštite evropskih satelita.

Sauronovo i Odinovo oko pružaju informacije – nije riječ o borbenim sistemima. Sam čin odbrane od mogućih balističkih projektila će tako ostati stvar pojedinačnih zemalja EU, zaključuje “Bild”, a piše Deutsche Welle.

Danas objavljeno

Whatsapp navodno testira veb verifikaciju u dva koraka, pozadinu za ćaskanje za glasovne pozive

Vanja A

Lansiranje Google Pixel 6a i Pixel Watch-a najavljeno za događaj Google I/O 2022 u maju

Vanja A

Predstojeći iMac Pro će imati nadograđeni M1 Max čipset sa 12 CPU

Vanja A

Ostavite komentar