EU daje 85,5 miliona evra da BiH ispuni svoje obaveze - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

EU daje 85,5 miliona evra da BiH ispuni svoje obaveze

Šef Delegacije Evropske unije i specijalni predstavnik EU u BiH ambasador Johann Sattler, zajedno s austrijskom ambasadoricom Ulrike Hartmann, njemačkom ambasadoricom Margret Uebber i italijanskim ambasadorom Nicolom Minasijem sastao se danas s ministrom bezbjednosti BiH Selmom Cikotićem.

Razgovarali su o hitnim rješenjima za izuzetno zabrinjavajuću migracijsku situaciju u Unsko-sanskom kantonu, posebno na području kampa “Lipa”, prenosi Anadolu Agency (AA).

– Situacija je potpuno neprihvatljiva. Životi i osnovna ljudska prava nekoliko stotina ljudi ozbiljno su ugroženi. Bosna i Hercegovina je potpisnica međunarodnih instrumenata za ljudska prava i mora ispuniti svoje obaveze, kao zemlja koja teži članstvu u EU – izjavio je ambasador Sattler.

Navedeno je da je angažovanje Oružanih snaga BiH, koje su obezbijedile neophodne šatore za privremeno sklonište migranata, bio prijeko potreban korak.

Međutim, smatraju da vlasti moraju hitno djelovati, posebno u osiguravanju priključaka za vodu i električnu energiju na lokalitetu privremenog kampa. Osnovni životni uslovi trebaju uvijek biti obezbjeđeni.

Dugoročnije rješenje je i dalje potrebno. Ambasadori su pozvali vlasti da što prije obezbjede potpuno opremljen kamp na prvobitnoj lokaciji u “Lipi”.

Ambasadori su takođe istakli da je dostupna finansijska podrška koju su obezbijedili.

Ambasadori su ponovili potrebu za očuvanjem vladavine prava u Bosni i Hercegovini poštovanje odluke Savjeta ministara o ponovnom otvaranju kampa “Bira” sve dok “Lipa” ne bude u potpunosti opremljena za smještaj migranata. Dodatne hitne opcije takođe bi trebale biti razmotrene.

Ambasadori su takođe prepoznali da bi održivo rješenje moralo uključivati ravnomjerniju raspodjelu migranata širom zemlje na osnovu zajedničke odgovornosti i obezbjeđivanja dostojanstvenih životnih uslova za migrante, s jedne strane, i bezbjednosti građana BiH s druge strane.

EU pruža značajnu podršku u iznosu od 85,5 miliona evra kako bi pomogla BiH da ispuni svoje humanitarne odgovornosti i pruži pomoć migrantima i izbjeglicama u zemlji.

(Faktor)

Danas objavljeno

Sanaderu šest godina zatvora za aferu INA-MOL

M.

Prijedor: Prijavljeno pet nezavisnih kandidata i 11 stranaka za izbore

M.

Banjalučaninu četiri i po godine zatvora zbog obljube djevojčice

M.

Ostavite komentar