EU će učiniti sve - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

EU će učiniti sve

EU učine kako bi opstao međunarodni sporazum o iranskom nuklearnom programu, ali to koče američke sankcije, upozorili su šefovi diplomatija EU.

EU učine kako bi opstao međunarodni sporazum o iranskom nuklearnom programu, ali to koče američke sankcije, upozorili su šefovi diplomatija EU.

Evropljani su odlučili da sve učine kako bi opstao međunarodni sporazum o iranskom nuklearnom programu, ali nemogućnost zaobilaženja američkih sankcija ostavlja malo prostora da se odgovori na očekivanja Irana, upozorili su u pondeljak šefovi diplomatija Evropske unije (EU) na sastanku u Briselu.

“Sporazum još nije mrtav”, a EU želi Iranu da ostavi mogućnost da ukine mere koje nisu u skladu sa sporazumom, rekao je šef britanske diplomatije Džeremi Hant po dolasku na sastanak.

Njegov francuski kolega Žan-Iv Le Drian ocenio je da je Iran doneo loše odluke kao reakciju na lošu odluku SAD o povlačenju iz sporazuma i uvođenju sankcija koje ekonomski pogađaju Iran.

“Želimo da se Iran vrati sporazumu”, dodao je francuski ministar.

Evropljani nisu zadovoljni odlukom Teherana da obogaćuje uranijum na najmanje 4,5 odsto što je iznad ograničenja prema sporazumu, dok Iran traži od Evrope “praktične efikasne i odgovorne mere” o spasavanu sporazuma.

“Insistiramo na reciprocitetu prava i zadataka” između potpisnica sporazuma iz 2015. godine, izjavio je portparol iranske diplomatije Abas Musavi.

Prema njegovim rečima, nije realno očekivati da se Iran vrati uslovima pre 8. maja 2019. godine, a da “Evropljani ne pokažu političku volju i sposobnost, i dozvole Iranu da u praksi iskoristi sporazum”.

Portparol iranske organizacije za atomsku energiju Behruz Kamalvandi izjavio je da bi Iran mogao da se vrati “na situaciju pre zaključivanja sporazuma u julu 2015. godine” ukoliko Evropljani i Amerikanci ne žele da deluju u skladu sa obavezama prema sporazumu.

Sporazum o iranskom nuklearnom sporazumu zaključili su 2015. u Beču Iran i šest velikih sila – SAD, Rusija, Kina, Francuska, Velika Britanija i Nemačka, posle 12 godina krize o tom pogramu.

Izvor: Beta

Danas objavljeno

Incident na sastanku SZO: Ućutkana Etiopija?!

M.

Milanović: U slučaju sukoba u Ukrajini, povlačimo hrvatske vojnike

M.

Maske su počele da padaju, na djelu je državni udar

M.

Ostavite komentar