"EU će se verovatno suočiti sa novim preprekama za vakcinu" - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

“EU će se verovatno suočiti sa novim preprekama za vakcinu”

Evropska unija, kritikovana zbog sporosti u vakcinaciji protiv koronavirusa, sigurno c´e se suočiti s novim “preprekama” i “problemima u proizvodnji”.

To je danas ocenla predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

Kako je rekla, može doći i do “nestašice” nekih sastojaka za vakcinu.

“U Evropi imamo ambiciju da 70 odsto odrasle populacije bude vakcinisano pre kraja leta. To nije ništa”, rekla je predsednica u intervejuu za nekoliko medija, među kojima francuski list “Kroa”.

Ona je dodala da će “sigurno biti i drugih prepreka, drugih problema u proizvodnji” i upozorila da EU treba da bude spremna i na eventualnu nestašicu sirovine i određenih sastojaka vakcine.

Evropska komisija, koja je pregovarala o porudžbinama u ime članica EU, kritikovana je zbog kašnjenja isporuke odobrenih vakcina protiv koronavirusa, jer su nastali problemi s proizvodnjom u Evropi.

Ursula fon der Lajen je odbacila svako poređenje s Velikom Britanijom i Izraelom, gde je vakcinacija građana uveliko odmakla.

“Velika Britanija je izabrala put hitnog odobrenja za stavljanje vakcine u promet. Mi smo izabrali drugi put: da se omogući temeljna kontrola vakcine”, rekla je ona.

Izrael, rekla je predsednica Evropske komisije, “veoma je digitalizovan” i preduzećima se daju lični zdravstveni podaci, a “to ne bismo želeli da radimo u EU”, rekla je ona.

Danas objavljeno

Šta piše u deklaraciji usvojenoj na istorijskom samitu u Tirani

Vanja A

Požar na ruskom aerodromu Moskva označila kao teroristički napad (VIDEO)

Vanja A

Turska bijesna i prijeti: Ako nastavite…

Vanja A

Ostavite komentar