"EU će moći da proizvede dovoljno vakcina za imunizaciju do sredine jula" - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

“EU će moći da proizvede dovoljno vakcina za imunizaciju do sredine jula”

Evropska unija moći će da proizvede dovoljno vakcina protiv kovida 19 da bi do sredine jula ispunila cilj o imunizaciji odraslog stanovništva, izjavio je evropski komesar za unutrašnje tržište Tijeri Breton.

Evropska komisija ranije je postavila cilj vakcinisanja 70 odsto odraslih građana EU do kraja ljeta, oslanjajući se na značajno povećanje isporuke doza vakcine radi ubrzavanja procesa vakcinisanja.

“Ubijeđeni smo da ćemo moći da proizvedemo dovoljan broj vakcina za postizanje cilja kolektivnog imuniteta, što znači da će 70 odraslih u EU biti vakcinisano do sredine jula”, rekao je Breton za grčki list “Vima”.

Komisija je ranije ove sedmice saopštila da očekuje da potpiše najveći ugovor o isporuci vakcina u roku od nekoliko dana. Prema očekivanom ugovoru, EU će obezbijediti 1,8 milijardi doza vakcine “fajzer-biontek” u periodu od 2021. do 2023. godine.

Breton je istakao da se očekuje da u drugom tromjesečju bude isporučeno 400 miliona doza vakcine i da članice EU moraju biti spremne da ubrzaju vakcinaciju.

On kaže da se proizvodnja vakcine u Evropi svakog mjeseca udvostručuje u 53 proizvodna objekta i da će do kraja godine kapacitet godišnje proizvodnje dostići tri milijarde doza.

TANJUG

Danas objavljeno

Pucnjava u Oslu, ubijene dvije osobe, ranjeno 14

M.

Stranke u Srpskoj ciljaju 117 poslanika, a mjesta ima za 83

M.

Patrijarh srpski Porfirije danas u Tuzli

M.

Ostavite komentar