EU agencija za lijekove odobrila "deksametazon" dostupan i jeftin lijek za liječenje korone - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

EU agencija za lijekove odobrila “deksametazon” dostupan i jeftin lijek za liječenje korone

Evropska agencija za lekove (EMA) odobrila je korišćenje deksametazona za lečenje pacijenata obolelih od Kovida-19 koji imaju problema s disanjem.

Time je otvoren put da taj steroid postane drugi odobreni lek za liječenje zaraženih korona virusom, saopštila je, nakon što je razmotrila rezultate ispitivanja britanskih usom u Evropi, nakon remdesivira.

Evropska agencija naučnika, da ovaj lijek može da se koristi za liječenje odraslih i adolescenata kojima je potrebna terapija kiseonikom ili respirator.

Ispitivanje, pod nazivom “Recovery” (Oporavak), koje su sproveli naučnici s Univerziteta u Oksfordu, pokazalo je u junu da deksametazon smanjuje smrtnost za oko trećinu kod teško oboljelih od Kovida-19.

Lijek je, u međuvremenu, odobren u Japanu za primjenu kod zaraženih korona virusom, prenosi Rojters.

Riječ je o lijeku koji se koristi već decenijama, koji je jeftin i lako dostupan, a često se upotrebljava u liječenju niza bolesti. Lijek se koristi već decenijama, jeftin je i lako dostupan, a često se upotrebljava u slučaju raznih upalnih stanja.

Kompanije sada mogu da se prijave za licencu kod svojih nacionalnih regulatora ili u Evropskoj agenciji za lijekove za proširenu upotrebu lijeka, prenosi SEEbiz.

EMA navodi i da je preporučena doza za odrasle i adolescente, stariji od 12 godina i težine od najmanje 40 kilograma, šest miligrana dnevno kroz deset dana.

Evropska komisija izdaje odobrenje za lijekove i pritom obično slijedi preporuke EMA.

(Tanjug)

Danas objavljeno

U sudaru kod Cazina poginuo mladić

M.

Dvije osobe preminule, 13 novooboljelih u RS

M.

Kremlj otkrio kako će teći samit Putina i Bajdena

M.

Ostavite komentar