Eskobar: Važan nam je Vašingtonski sporazum - BIGportal.ba
Region Vijesti

Eskobar: Važan nam je Vašingtonski sporazum

Specijalni izvestilac Stejt departmenta za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar kaže da je američkoj strani Vašingtonski sporazum u vezi sa Kosovom i Metohijom veoma važan, pre svega zbog “moratorijuma na lobiranje za priznavanje, odnosno za povlačenje priznavanja nezavisnosti”.

Gabrijel Eskobar je o Vašingtonskom sporazumu govorio na audio-konferenciji, a odgovarajući na pitanje Tanjuga da li dalji dijalog Beograda i Prištine ima smisla bez rešenja pitanja formiranja ZSO i da li Srbija može očekivati dalja iznenađenja iz Prištine, odnosno da li je Vašingtonski sporazum još na snazi što se tiče akumulacionog jezera Gazivode.

Izvestilac Stejt departmenta poručio je da je Sjedinjenim Američkim Državama sporazum postignut prošle godine u Vašingtonu veoma važan – pre svega zbog “moratorijuma na lobiranje za priznavanje, odnosno za povlačenje priznavanja nezavisnosti”.

Istakao je i da taj sporazum može da dâ prostor dijalogu da se u okviru njega reše brojna pitanja.

“Na to gledam kao na regionalnu strategiju, jer se sve veća pažnja posvećuje pitanju energetike. Sve je više interesovanja za održiva rešenja u energetici i Gazivode mogu da budu deo tog rešenja. Tako da su nam Gazivode i te kako u vidu”, rekao je Eskobar.

Govoreći o poseti Beogradu, Eskobar je poručio da bi voleo da ga poseti.

“Videću u rasporedu, tu je zabrinutost zbog kovida”, dodao je izvestilac Stejt departmenta.

Gabrijel Eskobar je početkom septembra od Metjua Palmera preuzeo dužnost izvestioca za Zapadni Balkan. Nakon što je poručio da će se SAD angažovati na smanjenju tenzija na Kosovu i Metohiji, Eskobar je juče bio u Briselu, gde su delegacije Beograda i Prištine sa Miroslavom Lajčakom razgovarale o kompromisnom rešenju posle odluke privremenih prištinskih institucija da zamene srpske tablice.

Prethodno je iz Stejt departmenta poručeno da Beograd i Priština treba da se vrate dijalogu i da bez odlaganja rešavaju sva sporna pitanja, uključujući ona koja se odnose na energetiku i druge oblasti koje utiču na svakodnevni život građana.

U današnjem odgovoru Tanjugu Eskobar je istakao značaj Vašingtonskog sporazuma, koji su u septembru prošle godine sa Donaldom Trampom potpisali predsednik Srbije Aleksandar Vučić i kosovski premijer Avdulah Hoti.

Danas objavljeno

Kalifornija: Nakon poplava moguća istorijska kiša

M.

Ukrajina iznijela nove zahtjeve Rusiji: “Cirkus”

M.

Sudija donio odluku o braći “Jojke”: Osumnjičeni za teško ubistvo porodice Đokić

M.

Ostavite komentar