Eskobar u Kongresu o angažmanu SAD na zapadnom Balkanu - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Eskobar u Kongresu o angažmanu SAD na zapadnom Balkanu

Specijalni izaslanik predsjednika SAD za zapadni Balkan Gabriel Eskobar govoriće danas u Odboru za spoljne poslove Predstavničkog doma Kongresa o angažmanu američke administracije na zapadnom Balkanu.

Eskobar učestvuje u sesiji koju organizuje pododbor za Evropu, energetiku, životnu sredinu i visoke tehnologije.

Tijelo broji dvadeset članova od kojih je jedanaest iz redova Demokratske, a devet Republikanske partije.

Eskobar će o američkoj politici prema Balkanu govoriti u trenutku izraženijih tenzija u tom regionu, najviše na relaciji između Beograda i Prištine, u Crnoj Gori, ali i u BiH, piše Glas Amerike.

Uoči pretresa Eskobar je u obraćanju učesnicima ?edanaestog beogradskog bezbjednosnog foruma organizovanog u Srbiji preko video linka poručio da “mnogi gledaju na zapadni Balkan kroz prizmu devedesetih godina, dok Vašington to čini kroz prizmu 21. vijeka”.

  • Želja Sjedinjenih Država je da svih šest zemalja regiona postanu članice Evropske unije. To su evropske zemlje, među kojima su neke ostvarile ogroman napredak i njihovo priključenje EU ne bi predstavljalo opasnost za postojeće članice Unije, već veliku priliku – rekao je Eskobar.

Kao jedan od najvećih izazova Eskobar je naveo razgovore političara o problemima iz devedesetih godina, mada je, kako je ukazao, trebalo odavno da budu riješeni.

Danas objavljeno

Sutra kiša, na planinama snijeg

M.

Detalji nesreće: Rudare zatrpalo 14 kubika uglja

M.

Omikron soj virusa možda već u Srbiji?

M.

Ostavite komentar