26. Augusta 2022.

Eskobar: Nadam se da se život Srba na sjeveru Kosova 1. septembra neće promijeniti

Big Portal

Gabrijel Eskobar kaže da je cilj njegove posete Beogradu i Prištini bio da se podrže napori Evropske unije kako bi se rešila pitanja oko registarskih tablica i dokumenata.

“Želimo da se obe strane obavežu da neće biti nasilja”, poručio je Eskobar na konferenciji za medije u Ambasadi SAD u Beogradu.

Ukazao je da su razgovori bili teški, ali da je “video volju da se nađe rešenje, volju da se izgradi poverenje u proces”.

Poručio je građanima Srbije da su SAD čule njihovu zabrinutost.

“U mnogim slučajevima postoji ozbiljna zabrinutost za Srbe na Kosovu, postoji ozbiljan problem u poverenju (između dve strane)”, dodao je Eskobar.

Izrazio je nadu da će sporazum o registarskim oznakama biti postignut.

“Nadam se da svakodnevni život ljudi na severu Kosova 1. septembra neće biti dodatno opterećen i da će živeti u miru, da im neće biti potrebne dodatne administrativne procedure da dođu do svojih kuća. I verujem da ćemo to uspeti da postignemo”, rekao je Eskobar.

“Primena svih sporazuma da bude deo agende u Briselu”
Prema njegovim rečima, SAD su prenele dvema stranama da očekuju da se pitanje primene svih postojećih sporazuma nađe na agendi na sledećem sastanku u Briselu.

“Ne očekujemo da se tad postigne dogovor, ali svakako očekujemo da to bude na agendi”, rekao je Eskobar.

Američki zvaničnik je ocenio da dijalog između Beograda i Prištine u Briselu nije klinički mrtav, uz podsećanje da SAD podržavaju dijalog iako ne učestvuju u njemu.

“Agendu (dijaloga) je uspostavio predstavnik EU, najvažiji deo je obaveza lidera i to je ono što smo dobili od njih, deo naše uloge jeste da oni ispune te obaveze u cilju postizanja dogovora. Nastavićemo da pritiskamo obe strane da održe mir i stabilnost”, rekao je Eskobar.

Dodao je i da će svi ranije dogovoreni sporazumi morati da budu primenjeni, uključujući i formiranje Zajedince srpskih opština (ZSO) na severu Kosova.

Gabrijel Eskobar i Miroslav Lajčak sastali su se juče sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, koji je nakon sastanka izjavio da se razgovori u narednim danima nastavljaju i da veruje u neko kompromisno rešenje.

Prethodno su razgovarali i sa predstavnicima Srba u severnom delu Kosovske Mitrovice.

Pre toga su u Prištini razgovarali sa predsednicom privremenih prištinskih institucija Vjosom Osmani, premijerom Aljbinom Kurtijem, kao i sa liderima opozicionih stranaka.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare