Eskobar biće novi Bajdenov izaslanik za Zapadni Balkan - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Eskobar biće novi Bajdenov izaslanik za Zapadni Balkan

Novi specijalni izaslanik američkog predsjednika Džozefa Bajdena za Zapadni Balkan biće karijerni diplomata Gabrijel Eskobar, sadašnji zamjenik ambasadora SAD u Beogradu, saznaje Pobjeda iz više izvora iz Vašingtona i Beograda.

Prema informacijama Pobjede, Eskobar će biti imenovan na novu dužnost u prvoj dekadi septembra, a očekuje se da će desetak dana od stupanja na dužnost da krene u posjete državama regiona, prevashodno zemljama članicama NATO, što bi trebalo da znači da će Crna Gora biti jedno od prioritetnih odredišta.

Mogućnost da Eskobar bude postavljen umjesto dosadašnjeg specijalnog izaslanika Metjua Palmera najavio je prije nekoliko dana dnevni list Danas, koji ima dobre izvore u Vašingtonu. Nakon toga, i drugi srpski mediji su najavili sličan rasplet.

Prema informacijama od analitičara u Vašingtonu, imenovanje Eskobara je pokazatelj da se Bijela kuća pod komandom Bajdena ,,odlučila za energičniju, proaktivnu ulogu na prostoru Balkana“.

  • On je čovjek koji završava povjerene poslove i nalazi rješenja, ponekad ih i diplomatski namećući – kaže američki izvor Pobjede.

Eskobar je bio i šef Kancelarije visokog predstavnika u Banjaluci, kao i šef kancelarije američke ambasade u Banjaluci.

(BN)

Danas objavljeno

Talibani traže pomoć: Obratio se vođa

V.R.

Švajcarsko “da” kovid propusnicama

V.R.

Islamska država ponovo napala

V.R.

Ostavite komentar