Eskalirali protesti zbog novih mjera u Italiji, u Milanu bacani molotovljevi kokteli - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Eskalirali protesti zbog novih mjera u Italiji, u Milanu bacani molotovljevi kokteli

U nekoliko italijanskih gradova sinoć su održani protesti zbog vladinih mera protiv koronavirusa, a na nekoliko skupova je došlo i do sukoba demonstranata i policije.

Rimski dnevnik Republika piše da je situacija u nekim gradovima eskalirala i da su ekstremističke grupe značajno uticale na napetost tokom protesta.

Pojedini demonstranti su na policiju bacali petarde i boce, a u Milanu su bacali molotovljeve koktele i blokirali saobraćaj. Takođe su oštećene fasade zgrada, slomljena vrata i prozori tramvaja. Policija je upotrebila suzavac i četvoro je uhapšeno.

Situacija je bila napeta i u Torinu, gde su demonstranti bacali dimne bombe, a povređen je jedan fotograf. Centar u Torinu bio je pretvoren u bojno polje. Puno polomljenih izloga, petardi, kanistara za suzavac, prevrnutih i zapaljenih kanti. Dva policajca su povređena i uhapšeno je devet osoba, prenosi Koriere dela sere.

Napeto je bilo i u Napulju, gde su demonstranti pozivali na ostavku nedavno reizabranog predsednik pokrajine Kampanije, Vinčenca de Luke.Demonstranti u Napulju, koji se protive uvođenju strožih mera zbog širenja epidemije koronavirusa, sukobili su se sa policijom i pre tri dana u tom gradu.

Na protestu su uglavnom bili mladi ljudi, koji prkose policijskom času, koji su uvele regionalne vlasti.

U gradu Leće došlo je do sukoba demonstranata i policije.I u Trevizu se na glavnom trgu održao protest građana protiv novih mera i Konteove vlade,

U Italiji su uvedene nove restriktivne mere zbog ponovnog rasta broja zaraženih od koronavirusa, a neke od mera uključuju ograničenje rada barova i restorana do 18 sati i potpuno zatvaranje teretana, bazena, bioskopa i pozorišta.

Juče u 18 časova stupio je na snagu najnoviji dekret italijanske vlade koji podrazumeva parcijalni lokdaun. To znači da su restorani, kafići, pabovi i barovi zatvoreni do 5 ujutru.

Potpuno su zatvorene teretane, bazeni, pozorišta i bioskopi. Od 23 časa (u pojedinim gradovima od 24) na snazi je policijski čas.

Mere, oko kojih su se juče dogovorili vlada premijera Đuzepea Kontea u Rimu i regionalne vlasti, uvode se nakon dve noći protesta u Napulju i Rimu protiv policijskog časa, koji je na snazi u više regiona od prošle nedelje, javlja Rojters.

Svesna ogromnih troškova gašenja ekonomije, rimska vlada je izjavila da ne želi da ponovi sveobuhvatno zaključavanje naloženo u prvoj fazi krize. Ali bila je primorana da postupno pojačava ograničenja, jer je pandemija ubrzavala nakon što je preko leta usporen rast broja novih slučajeva.

Danas objavljeno

Zapadni Balkan: Najniže penzije u BiH i Srbiji

M.

Patrijarh Porfirije: Dolazak u Republiku Srpsku je veliki blagoslov

M.

Turska protjeruje deset ambasadora: Na “udaru” i izaslanici Amerike, Njemačke i Francuske

M.

Ostavite komentar