Erupcija vulkana u Јapanu, kamenje letjelo 600 metara od kratera - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Erupcija vulkana u Јapanu, kamenje letjelo 600 metara od kratera

Vulkan na jugozapadnom japanskom ostrvu Kučinoerabu proradio je rano jutros, saopštila je Meteorološka agencija Јapana, ali nije bilo izvještaja o žrtvama.

Piroklastični tokovi, odnosno brzi tokovi mješavine toplih gasova i stena, koji su tamo primjećeni prvi put od 29. januara prošle godine, došli su i do 900 metara jugozapadno od kratera na planini Šintake, dok su se pepeo i dim dizali na nadmorskoj visini od oko 7.000 metara nakon erupcije, prenijela je japanska novinska agencija Kjodo.

Kamenje je letjelo oko 600 metara od kratera, a na snazi je i dalje upozorenje na nivou tri, na skali od pet, što znači zabranu penjanja na planinu, nakon što je u oktobru posle zemljotresa podignut sa dva.

Agencija je upozorila na mogućnost da vulkan izbaci još velikih stijena, kao i piroklastičnih tokova u radijusu od dva kilometra, dodajući da vulkanski pepeo i male stene mogu putovati daleko niz vetar.

Ostrvo Kučinoerabu, oko 130 kilometara jugozapadno od grada Kagošime, obuhvata 36 kvadratnih kilometara i imalo je 100 stanovnika u decembru prošle godine.

U maju 2015. godine svi stanovnici tog ostrva, njih 137, evakuisani su zbog eksplozivnih erupcija vulkana. Većina se vratila u junu 2016. godine, kada je ukinuta naredba za evakuaciju za sva područja na ostrvu.

Danas objavljeno

Nova dešavanja na poljsko-beloruskoj granici: Počelo je

M.

Sukob u Kijevu – nezvanično, ima poginulih

M.

Bajden: SAD neće unilateralno poslati trupe u Ukrajinu

M.

Ostavite komentar