Erupcija vulkana Stromboli, jedna žrtva - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Erupcija vulkana Stromboli, jedna žrtva

Italijansko ostrvo Stromboli pogođeno je danas nizom opasnih erupcija vulkana, a lokalne vlasti saopštile su da je jedna osoba poginula. Riječ je o turisti koji se penjao na vrh vulkana kada su se dogodile erupcije, rekao je gradonačelnik Liparija Marko Gjorđani za agenciju ANSA. Erupcija vulkana koje su danas natjerale…

Italijansko ostrvo Stromboli pogođeno je danas nizom opasnih erupcija vulkana, a lokalne vlasti saopštile su da je jedna osoba poginula.

Riječ je o turisti koji se penjao na vrh vulkana kada su se dogodile erupcije, rekao je gradonačelnik Liparija Marko Gjorđani za agenciju ANSA.

Erupcija vulkana koje su danas natjerale turiste da sa plaža bježe u more.

Dvije nove erupcije desile su se na čuvenom ostrvu, a iz vulkana izleće crveno usijano kamenje zvano “lapili”, kažu lokalni izvori.

“Iz kratera izlazi ogroman stub gustog crnog dima”, rekao je agenciji jedan svjedok.

Drugi su svjedočili o snažnoj eksploziji: “Čuli smo prasak, a onda se stub od dima i lapila sručio na naselje Đinostru, a video se plamen na obroncima vulkana”.

Stručnjak sa italijanskog Državnog instituta za geofiziku i vulkanologiju Stefano Branka izjavio je da se radi o vrlo rijetkoj “paroksizmalnoj erupciji”, kada dolazi do eksplozije lave pod pritiskom iz plitkog podzemnog prirodnog rezervoara.

Vulkan na ostrvu Stromboli jedan je od najaktivnijih vulkana na planeti i skoro konstantno se događaju erupcije još od 1932. godine. Da su požari izbili na ostrvu potvrdili su agenciji iz vatrogasne i šumarske službe na ostrvu.

Italija ima tri aktivna vulkana. To su Etna na Siciliji, Vezuv kod Napulja i Stromboli na istoimenom malom sicilijanskom ostrvu.

Danas objavljeno

Kinezi “na nogama”

M.

Kinezi “ispratili” američku krstaricu

M.

Dodik sa Varheljijem

M.

Ostavite komentar