21. Septembra 2022.

Erdoganov totalni zaokret

Big Portal

To je prvi put da su lideri dve zemlje razgovarali uživo od 2008. godine, saopšteno je iz kabineta izraelskog premijera.

Dvojica lidera razgovarala su o energtici, koja je postala ključna oblast saradnje nakon što su se odnosi između dve države poboljšali proteklih meseci.

Lapid je zahvalio Erdoganu na razmeni obaveštajnih podataka i ukazao na zahtev Izraela za povratak četvoro izraelskih državljana, od kojih su dvojica vojnici, a koji se od 2014. godine vode kao nestali u Pojasu Gaze, navodi se u saopštenju kabineta izraelskog premijera.

Zbog sukoba oko palestinskog pitanja došlo je do zahlađnja odnosa između Izraela i Turske, mada su se oni poboljšali proteklih meseci, a energetika je postala ključna oblast saradnje.

Turska je dugo podržavala palestinski islamistički pokret Hamas, koji vlada Gazom, a koji veći deo Zapada smatra terorističkom organizacijom.

Takav odnos je često bio tačka spora u nastojanjima da se obnove veze Turske i Izraela, podseća Rojters.

Ankara je bila ogorčena zbog ubistva 10 turskih aktivista tokom sukoba koji su izbili kada su izraelski marinci upali na brod, koji je pokušao da probije izraelsku pomorsku blokadu Pojasa Gaze.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare