Erdogana treba goniti za ratni zločin - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Erdogana treba goniti za ratni zločin

Protiv turskog predsjednika Taipa Erdogana trebalo bi pokrenuti istragu i optužiti ga za ratne zločine koje je njegova zemlja počinila tokom ofenzive na Siriju, izjavila je bivša tužiteljica Međunarodnoga krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) Karla Del Ponte u intervjuu objavljenom u subotu.

Bivša članica UN-ove istražne komisije o Siriji za švicarski list Schweiz am Wochenende je rekla da turska intervencija predstavlja kršenje međunarodnog prava te da je obnovila sukob u Siriji.

Ankara tvrdi da su cilj njezina napada, pokrenutog pošto su se američke trupe povukle sa sirijsko-turskoga pograničnog područja, bile isključivo kurdske snage koje Turci smatraju teroristima povezanim s kurdskim pobunjenicima koji djeluju na jugoistoku Turske.

“Nevjerojatno je da Erdogan može upasti na sirijski teritorij kako bi ondje uništavao Kurde”, rekla je Del Ponte, bivša švajcarska državna advokatica koja je procesuirala ratne zločine u Ruandi i u bivšoj Jugoslaviji.

“Protiv njega bi trebalo otvoriti istragu i trebalo bi ga optužiti za ratne zločine. Ne smije mu se dopustiti da se nekažnjeno izvuče iz ovoga”, rekla je za švicarski list.

Del Ponte je bila članica istražnog povjerenstva za Siriju od 2012. do 2017., kada je podnijela ostavku tvrdeći da ne postoji politička podrška Savjeta bezbjednosti UN-a za taj proces.

(Agencije)

Danas objavljeno

Pala odluka: Od februara obavezna vakcinacija

M.

Erdogan putuje u Ukrajinu: “Imam nadu”

M.

Putinu stigla nova prijetnja od Bajdena

M.

Ostavite komentar