Erdogan: Vrijeme da se razgovara o dvije države na Kipru - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Erdogan: Vrijeme da se razgovara o dvije države na Kipru

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan izjavio je danas da je vrijeme da se razgovara o realnom prijedlogu rješenja “dvije države” na podijeljenom ostrvu Kipar i dodao da parametri tekućih razgovora nisu održivi.

Govoreći na konferenciji za novinare s predsjednikom kiparskih Turaka Ersinom Tatarom u Ankari, Erdogan je rekao da je pristup kiparskih Grka blokirao prethodne pokušaje pronalaženja rješenja, prenosi Rojters.

  • Mora se shvatiti da se prema trenutnim parametrima ne može postići rezultat nakon pregovaračkog procesa koji traje više od pola vijeka – rekao je Erdogan.
  • U ovoj fazi verujemo da će započinjanje razgovora na osnovu federacije biti gubitak vremena. Stoga vjerujemo da se rješenje dvije države sada mora iznijeti sa realnim prijedlogom – dodao je turski predsjednik.

Podsjećamo, Sjeverni Kipar je djelimično otvorio grad Varošu, ograđeno odmaralište napušteno na ničijoj zemlji nakon turske invazije 1974. godine, što su kritikovale Sjedinjene Države, Grčka i kiparski Grci.

Erdogan, koji je rekao da će posjetiti severni Kipar 15. novembra, rekao je da želi da ide na izlet u Varošu, prenio je Tanjug.

Danas objavljeno

Nemiri u Parizu tokom predizbornog mitinga

M.

Srpska visoke predstavnike ne prihvata kao objektivne

M.

Putin: “Obratite pažnju”

M.

Ostavite komentar