7. Oktobra 2019.

Erdogan u dvodnevnoj posjeti Srbiji

Big Portal

Svečani doček turskom predsedniku biće priređen sutra u 12:30 časova ispred Palate Srbija, saopštila je Služba za saradnju sa medijima.

Dvojica predsednika potom će obići izložbu „Srbija i Turska u dokumentima Osmanskog arhiva i Arhiva Srbije”, a u 13.00 sati sledi tet-a-tet razgovor Vučića i Erdogana.

Za 14:00 časova predviđena je sednica Visokog saveta za saradnju Srbije i Turske koju će voditi dvojica predsednika.

Sat kasnije Vučić i Erdogan obratiće se medijima.

Istovremeno biće potpisan niz bilateralnih dokumenata i predstavljeno zajedničko izdanje poštanskih maraka povodom 140 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa Republike Srbije i Republike Turske.

Od 16.00 časova uslediće srpsko-turski poslovni forum na kome će se obratiti dvojica predsednika, a predsednik privredne komore Srbije Marko Čadež i predsednik predsednik Odbora za ekonomske odnose sa inostranstvom Turske Nail Olpak, govoriće o privrednoj saradnji dve zemlje i planovima za njeno unapređenje.

Drugog dana posete, predsednici Vučić i Erdogan biće domaćini na Trilateralnom samitu Srbije, Bosne i Hercegovine i Turske,nakon koga su predviđene zajedničke izjave za medije.

Delegaciju BiH predvodiće trojica članova Predsedništva, Željko Komšić iz reda hrvatskog naroda i trenutno predsedavajući tim telom, zatim srpski član, Milorad Dodik i bošnjački Šefik Džafervić.

Jedan od najavažnijih momenata posete Erdogana svakako je svečano obeležavanje početka radova na izgradnji autoputa Beograd – Sarajevo, u utorak popodne.

Auto-put Beograd – Sarajevo značajan je za povezivanje celog regiona, radovi na jednom delu prstena autoputa, deonici između Sremske Rače i Kuzmina su u toku, a izvodi ih turska kompanija Tašjapi zajedno sa srpskim kompanijama.

U razgovoru za Tanjug, uoči dolaska turskog predsednika, ambasador te zemlje u Srbiji Tandžu Bilgič istakao je da Turska želi stabilnost na Balkanu, jer je stabilnost preduslov za razvoj ekonomske saradnje, a ekonomska saradnja vodi smanjenju političkih tenzija.

On je ocenio da bilateralni odnosi Srbije i Turske dobro napreduju i podsetio da su još pre osam godina turske investicije u Srbriju iznosile svega miliona evra, a danas su dostigle 200 miliona evra.

Bilgič je naveo i da je neophodno da se dve zemlje fokusiraju na dalje projekte.

“Ove godine obeležavamo 140 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa i raduje me što možemo da saopštimo da smo u poslednje dve godine obavili dobar posao i uveren sam da ćemo nastaviti uspešnu saradnju sa Srbijom”, rekao je Biglič.

Erdogan, je poslednji put u Beogradu i Novom Pazaru boravio oktobra 2017., a međuvremenu Vučić i Erdogan su se sastali dva puta u Turskoj, u maju i oktobru prošle godine.

Erdogan je uoči dolaska u Beograd, tokom susreta sa šefom srpske diplomatije Ivicom Dačićem, na marginama GS UN u Njujorku, ocenio da su odnosi Srbije i Turske izvanredni i da su na najvišem nivou u novijoj političkoj istoriji.

Sa Erdoganom u Beograd dolazi više od sto turskih privrednika iz raznih oblasti, prehrambene, tekstilne, drvne i autoindustrije.

Reč je o velikim infrastrukturnim projektima, investicijama u oblast saobraćaja, ali i novim fabrikama koje će obezbediti nova radna mesta.

Pored kapitalnog infrastrukturnog projekta, autoputa između glavnih gradova Srbije i BiH, sa Turskom započinju značajni projekti, rekonstrukcija puta Novi Pazar – Tutin.

Najavljeno je i da će tokom posete Erdogana, biti otvoreno pet turskih kompanija i postavljen kamen temeljac za izgradnju jedne fabrike.

Proteklih godina ekonomska saradnja Srbije i Turske, koje imaju Sporazum o slobodnoj trgovini, jača, a o tome svedoči i podatak da je prošle godine robna razmena premašila milijardu evra (1,084 milijardi evra).

Potencijal za proširenje saradnje vidi se u drvnoj industriji, mašinskoj, ali i u IT sektoru. Podaci kažu da u Srbiji posluje 151 preduzeće u kojima je više od 50 odsto kapitala u turskom vlasništvu.

B92

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare