Erdogan: Turska će pružiti lekciju Haftaru ako nastavi napade - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Erdogan: Turska će pružiti lekciju Haftaru ako nastavi napade

Turska se neće suzdržati da “pruži lekciju” Kalifu Haftaru, komandantu snaga istočne Libije, ako nastave napade na međunarodno priznatu vladu, izjavio je danas predsednik Turske Redžep Tajip Erdoan.

Erdoan je u svom govoru rekao da je “pučista Haftar pobegao” juče iz Moskve nakon što mirovni pregovori između njega i čelnika vlade sa sjedištem u Tripoliju, Fajezom al-Seradžom, nisu uspjeli da dovedu do prekida vatre kako bi se okončao devetomjesečni sukob, prenio je Rojters.

Vođe libijskih zaraćenih strana postigli su juče određeni napredak na indirektnim mirovnim pregovorima u Moskvi, ali nisu uspjeli da se dogovore o primirju i okončanju devetomesečnog rata zbog glavnog grada Tripolija, prenosi Tass.

Razgovori su trajali osam sati uz posredovanje Rusije i Turske, a lider Libijske nacionalne armije (LNA) Kalifa Haftar rekao je da sporazum o primirju sa Vladom nacionalnog jedinstva nije potpisao jer ignoriše neke zahtjeve LNA.

Prema pisanju Sky Newsa Haftar je tražio da se dozvoli njegovoj vojsci da uđe u Tripoli i formira vladu nacionalnog jedinstva koja će dobiti povjerenje parlamenta, kao i nadgledanje primirja, ali bez učešća Turske.

TANJUG

Danas objavljeno

London šalje Kijevu oružje za samoodbranu

M.

Šojgu pozvan u London

M.

Popularna i u penziji

M.

Ostavite komentar