24. Oktobra 2022.

Erdogan: Putin i ja radimo na sprečavanju prehrambene krize

Big Portal
  • Tokom posljednjeg razgovora sa Putinom, preduzeli smo korake kako bismo razjasnili šta možemo da pošaljemo slabo razvijenim ili nerazvijenim afričkim zemljama, pored žita. Šta bi bi to moglo da bude? Đubrivo. Ne samo žito. Zato što je u onim zemljama gdje je velika suša, takođe potrebno otkloniti problem pomoću đubriva. Nadam se da ćemo riješiti ovo pitanje – izjavio je Erdogan, prenose turski mediji.

Turski lider je pored toga istakao da je za posljednjih mjesec dana pet puta razgovarao sa ruskim kolegom.

  • U toku 20 godina, kako dok sam bio premijer, tako i sada za vrijeme predsjedničkog mandata, u stalnom smo kontaktu sa svjetskim liderima. Samo za posljednjih mjesec dana Putin i ja smo razgovarali pet puta. Isto toliko razgovora sam imao i sa ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim. Sa druge strane, imamo i telefonsku diplomatiju sa američkim predsjednikom – istakao je Erdogan.

U Istanbulu su 22. jula bili potpisani sporazumi o rješavanju problema isporuka prehrambenih proizvoda i đubriva iz Ukrajine i Rusije na svjetsko tržište.

Dokumente su potpisali predstavnici Rusije, Ukrajine, Turske i Ujedinjenih nacija.

Moskva, međutim, ukazuje na to da dio sporazuma o izvozu ruskih prehrambenih proizvoda još ne funkcioniše. Rok važenja sporazuma ističe 19. novembra.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare