10. Oktobra 2022.

Erdogan protiv “majke svakog zla”: “Dok sam ja na vlasti…”

Big Portal

Takođe je pozvao investitore da iskoriste pogodnosti jeftinog zaduživanja, prenose Vijesti.ba.

Ministar finansija Nuredin Nebati je podržao njegovo protivljenje rastu kamatnih stopa. Istakao je da vlada odbacuje ekonomski model koji podrazumeva da se rastom kamatnih stopa ublaži inflacija.

Erdogan je ranije sugerisao Centralnoj banci da snizi kamatne stope i, kako pišu turski mediji, očekuje se da će njihov iznos do kraja ove godine biti jednocifren. Kamatna stopa je u poslednja dva meseca snižena na 12 odsto.

“Iako takozvani ekonomisti i dalje govore o kamatnim stopama, nastavićemo da podržavamo proizvodnju i zapošljavanje. Sve dok je vaš brat na ovoj poziciji, kamatne stope će svaki dan i svake sedmice biti sve niže. Neka investitor dođe i zatraži kredit od naših državnih banaka. Nećemo im otežavati kamatnim stopama. Investicije ne dolaze kada su kamatne stope visoke”, poručio je tokom posete regiji Balikesir.

Erdogan se protivi rastu kamatnih stopa, jer smatra da se njima “bogati čine još bogatijim, a siromašni još siromašnijim”. Za njega su one “najveći neprijatelj” i “majka svakog zla”. Za razliku od većine ekonomista, smatra da niže kamatne stope za posledicu imaju nižu stopu inflacije, piše list Daily Sabah.

Inflacija u Turskoj iznosi 83 odsto i najviša je u poslednjih 24 godina. Međutim, organizacija imena Grupa za istraživanje inflacije (ENAG) smatra da je stvarna stopa inflacije viša od 186 odsto. Jedan dolar trenutno iznosi više od 18 lira.

B92.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare