Erdogan postavio ultimatum Asadu - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Erdogan postavio ultimatum Asadu

Redžep Tajip Erdogan je opet istakao da Asadove snage moraju da se povuku iza linije turskih posmatračkih mesta i da ne postoji mogućnost povlačenja iz Idliba.

Kako piše RT, Erdogan je, ponovivši svoju uobičajenu retoriku o Siriji, dao snagama sirijskog predsednika Bašara el Asada malo vremena da se povuku iza linije turskih posmatračkih mesta.

“Nećemo odstupiti u Idlibu. Mi nismo gosti u ovom carstvu, mi smo domaćini”, rekao je Redžep Tajip Erdogan na sastanku svoje stranke AK u sredu.

Obećavši da će “napade režima” privesti kraju, Erdogan je rekao da Ankara daje Damasku još malo vremena da povuče snage sa turskih posmatračkih mesta, ali to vreme “ističe krajem meseca”.

Erdogan je rekao da će pokušati da osigura podršku američkog predsednika Donalda Trampa pre nego što postane “opasno u Idlibu”, ali da “još nema podršku”.

“Izgleda da ćemo ovog puta imati još jedan sastanak”, rekao je Erdogan.

Smešten na severozapadu Sirije, Idlib je poslednji preostali bastion antivladinih pobunjenika i islamističkih militanata, koji su već 2011. godine držali oblast ove pokrajine.

Neprijateljstva su dramatično eskalirala poslednjih nedelja kad je sirijska vojska obnovila svoju ofanzivu u pokušaju da zauzme strateške gradove u pokrajini i otključa auto-ut M4 koji povezuje Alep – nekadašnji drugi najnaseljeniji grad u Siriji – sa drugim delovima zemlje.

Pritisak Damaska pokrenuo je tursku vojsku da rasporedi hiljade vojnika i stotine tenkova kako bi ojačao svoje militantne saveznike koji se bore protiv Bašara el-Asada, istovremeno optužujući sirijske trupe za bombardovanje civila i granatiranje njegovih vojnika.

U međuvremenu, Ankara je tražila da Rusija izvrši pritisak na Asada kako bi zaustavio njegovu operaciju u Idlibu.

Međutim, Moskva insistira na tome da sirijska vojska deluje na svojoj teritoriji i da ima pravo na obnavljanje suvereniteta i gušenje islamističke pobune.

Erdogan je i 5. februara rekao da se Asadove snage moraju povući iza linije turskih posmatračkih mesta do kraja februara ili će ih Turska vratiti.

Turska je postavila 12 posmatračkih mesta oko “zone deeskalacije” u Idlibu prema sporazumu iz 2017. godine sa Rusijom i Iranom, ali nekoliko ih je sada iza fronta sirijske vlade.

Danas objavljeno

Titova vila u Njujorku prodata za 50 miliona dolara, evo koliko će dobiti BiH

Vanja A

Vučić i Hil o bilateralnoj saradnji i problemima u regionu

M.

Putin u petak sa liderima oslobođenih teritorija, potpisivanje sporazuma o ulasku u sastav Rusije

M.

Ostavite komentar