29. Septembra 2022.

Erdogan poručio Putinu: “Turska je spremna”

Big Portal

Lideri su razgovarali o situaciji u Ukrajini. Erdogan je istakao da je neophodno “pružiti šansu pregovorima“ u cilju rešavanja situacije, te da je Ankara spremna da bude posrednik u tom procesu.

“Predsednik Erdogan je izjavio da su potrebni koraci za smanjenje tenzija kako bi se pripremio teren za pozitivnije događaje, i da se od Rusije očekuju koraci koji će pomoc´i u tom procesu, posebno po pitanju prisajedinjenja nekih ukrajinskih regiona Rusiji. Tražeći od predsednika Rusije Putina da pruži pregovorima još jednu šansu, predsednik Erdogan je rekao da je Turska spremna da odigra ulogu posrednika u tom procesu“, navodi se u saopštenju.

Tema razgovora je bio i prehrambeni sporazum.

“Rekavši da je u zajedničkom interesu da se produži mehanizam koji ističe u novembru, predsednik Erdogan je rekao da oni nastavljaju da rade na nesmetanom izvozu ruskog đubriva i žitarica“, saopštio je kabinet turskog lidera. Nakon toga se oglasila pres-služba Kremlja koja je saopštila da je Putin informisao Erdogana o rezultatima referenduma o ulasku DNR, LNR, Hersonske i Zaporoške oblasti u sastav Rusije.

“Istaknuto je da je glasanje održano u uslovima transparentnosti, u potpunosti u skladu sa normama i principima međunarodnog prava. Stanovnici tih regiona su realizovali svoje pravo na samoopredeljenje u skladu sa odredbama Povelje UN, međunarodnim sporazumima o ljudskim pravima iz 1966. godine i Završnim aktom iz Helsinkija iz 1975. godine“, saopštio je Kremlj.

Putin je tokom razgovora sa Erdoganom dao procenu sabotaže protiv gasovoda “Severni tok 1“ i “Severni tok 2“.

“Predsednik Rusije dao je principijelnu ocenu neviđene sabotaže, zapravo akta međunarodnog terorizma protiv gasovoda ‘Severni tok 1’ i ‘Severni tok 2’. Istaknuto je da Rusija iznosi to pitanje na hitnu raspravu u Savet bezbednosti UN“, precizira ruska strana.

Ističe se da je Erdogan izrazio saučešće Putinu u vezi sa tragičnim posledicama terorističkog napada u školi u Iževsku tokom koga je poginulo 17 osoba.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare