Erdogan: Podrška integritetu BiH i miru u regionu - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Erdogan: Podrška integritetu BiH i miru u regionu

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan rekao je da je na sastanku sa članovima Predsjedništva BiH, koji je danas održan u Sarajevu, razgovarano o bilateralnim odnosima i odnosima u regionu, kao i na svjetskom planu.

Erdogan je na konferenciji za novinare rekao da Turska pruža podršku teritorijalnom integritetu i suverenitetu BiH, integracijama BiH i podržava mir u regionu.

  • BiH ima posebno mjesto u srcima naših ljudi – rekao je Erdogan i podsjetio na solidarnost koju je pružila BiH prilikom požara i poplava sa kojima se suočila Turska.

Turski predsjednik je naglasio da je tokom sastanka razgovarano i o stanju u Avganistanu i dodao da razvijene zemlje moraju biti pažljive kada napuštaju neko područje, kao što je slučaj u Avganistanu.

Erdogan je rekao i da je cilj da spoljnotrgovinska razmjena BiH i Turske bude milijardu evra, te da će Sporazum o trgovinskoj saradnji koji je stupio na snagu 1. avgusta doprinijeti povećanju investicija.

  • Treba da razvijamo našu saradnju na polju industrije, turizma, obrazovanja, poljoprivrede i stočarstva – rekao je Erdogan i dodao da treba pridavati važnost i jačanju veza dvije zemlje na kulturnom i ostalim poljima.

On je naglasio da je ovo treći sastanak ove godine, što je konkretan pokazatelj vrijednosti koju Turska i BiH pridaju bliskom dijalogu.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić rekao je da je na današnjem sastanku dogovoreno da se sljedeći trilateralni sastanak BiH-Turska-Srbija održi u BiH.

Bošnjački član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović je istakao da je Turska bitan faktor stabilnosti na zapadnom Balkanu i da je veoma važno da ožive trilateralni sastanci Turska-Srbija-BiH.

Turskog predsjednika dočekali su u Sarajevu, uz vojne počasti, predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić i bošnjački član Šefik Džaferović, ali ne i srpski član Milorad Dodik.

Nakon toga je Erdogan nasamo razgovarao sa Dodikom, Džaferovićem i Komšićem.

Poslije toga uslijedio je sastanak delegacija BiH i Turske o infrastrukturnim projektima i ekonomskim temama.

Sastanku su u ime Republike Srpske, osim srpskog člana Predsjedništva BiH, prisustvovali i ministar komunikacija i transporta u Savjetu ministara Vojin Mitrović i ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Staša Košarac.

Podsjetimo, Erdoganu je ovo četvrta posjeta Sarajevu. Bio je 2015. godine, 2018. i 2019. u BiH, a u međuvremenu članovi Predsjedništva u različitim sazivima bili su njegovi gosti u Ankari.

Danas objavljeno

Usvojena odluka o privremenom finansiranju zajedničkih institucija BiH

M.

Skandal: Zastava tzv. OVK na ambasadi Srbije

M.

Reuters: EU više ne može da garantuje sigurno članstvo balkanskim državama

M.

Ostavite komentar