19. Februara 2020.

Erdogan: Nezadovoljni smo pregovorima, krećemo u novu vojnu akciju

Big Portal
  • Ukoliko zemlje sa kojima vodimo pregovore ne učine ništa u Idlibu, mi ćemo preuzeti stvari u svoje ruke. Za sada nismo vidjeli nikakve rezultate pregovora koji bi nas zadovoljili. U potpunosti smo spremni da pokrenemo svoju operaciju u Idlibu, pitanje je samo vremena. Možemo je započeti u svakom trenutku, to je za nas od ključne važnosti – rekao je Erdogan.

Turski predsjednik je dodao i da je o mogućoj operaciji u Idlibu razgovarao i sa predsjednikom SAD Donaldom Trampom.

  • Idlib nećemo ostaviti režimu koji očigledno ne razumije našu odlučnost. Rješeni smo da pretvorimo Idlib u bezbjedno mjesto za civile i za Tursku, po svaku cijenu – zaključio je Erdogan.

Prethodno je saopšteno da je Erdogan pozvao ruskog predsjednika Vladimira Putina da izvrši pritisak na sirijskog lidera Bašara el Asada kako bi obustavio ofanzivu sirijske vojske u Idlibu i do kraja februara napustila zonu gdje su razmješteni turski kontrolni punktovi.

Istovremeno, Erdogan je zaprijetio da će, ukoliko se to ne dogodi, pokrenuti vojnu operaciju u toj sirijskoj provinciji.

Inače, prva faza pregovora o Idlibu održana je prošle sedmice u Ankari i to u svjetlu eskalacije tenzija na sjeverozapadu Sirije. Druga faza održana je početkom sedmice u Moskvi.

SPUTNIK

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare