Erdogan: Nema dokaza da ruski S-400 može da ugrozi NATO - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Erdogan: Nema dokaza da ruski S-400 može da ugrozi NATO

Ruski raketni sistem S-400 ne može da ugrozi NATO, izjavio je turski predsednik Redžep Taip Erdogan u Ankari. “Nema dokaza da ruski raketni sistem S-400 može da nanese štetu NATO ili avionu F-35”, rekao je Erdogan u govoru na TV Aberturk, izveštava agencija Tass. On je dodao da je nabavka…

Ruski raketni sistem S-400 ne može da ugrozi NATO, izjavio je turski predsednik Redžep Taip Erdogan u Ankari.

“Nema dokaza da ruski raketni sistem S-400 može da nanese štetu NATO ili avionu F-35”, rekao je Erdogan u govoru na TV Aberturk, izveštava agencija Tass.

On je dodao da je nabavka S-400 za Tursku kompletno komercijalni potez i dodao da je zvanična Ankara predložila stvaranje tursko – američke komisije koja bi razmotrila zabrinutost Vašingotona zbog raketnog sistema S-400.

Erdogan je dodao da očekuje da SAD preduzmu “prave korake”.

“Ja se nadam da predsednik Tramp delovati u pravom smeru i neće dozvoliti da naši bilateralni odnosi postanu taoci S-400”, zaključio je on.

SAD su u julu ove godine ;odlučile da isključe Ankaru iz programa borbenih aviona F-35, odnosno da ih neće isporučiti Turskoj zbog kupovine ruskog raketnog sistema S-400 koji će služiti za “otkrivanje tehnoloških tajni”.

NATO je odbio da uključi turski S-400 u svoj sistem protivazdušne odbrane.

Prva vest o rusko pregovorima o isporuci S-400 Turskoj se pojavila u novembru 2016, a u septembru sledeće godine je Erdogan objavio da je sporazum potpisan i da je Ankara platila porudžbinu unapred.

Sergej Čemezov iz ruske državne Rostek korporacije je u decembru 2017. godine obelodanio da je ovaj posao vredan 2,5 milijardi dolara.

Danas objavljeno

Mediji: Provalnik upao čovjeku u kuću, gušio pa ga zaklao

M.

Deset najbogatijih ljudi na svijetu bi moglo da kupi vakcine za sve

M.

“Moderna” u Hrvatsku stiže u nedelju

M.

Ostavite komentar