26. Aprila 2022.

Erdogan ljut na Bajdena

Big Portal

Razlog je to što je Bajden smrt 1,5 miliona Jermena od strane snaga Osmanlijskog carstva ponovo okarakterisao kao genocid, rekavši da je izjava američkog lidera zasnovana na lažima i lažnim informacijama.

U televizijskom obraćanju nakon sastanka vlade, Erdogan je izazvao Bajdena da nauči istoriju u vezi sa Jermenima, insistirao je da takve izjave provociraju neprijateljstvo između turskog i jermenskog naroda i ustvrdio da će jermenski narod trpeti najviše od tog licemerja, preneo je AP.

Turska oštro odbacuje da je reč o genocidu, priznajući da su mnogi umrli u to doba, ali insistira na tome da je broj mrtvih preuveličan, da su smrtni slučajevi rezultat građanskih nemira i da su stradali i osmanlijski muslimani. Bajden je, drugu godinu za redom, masakr nad Jermenima u Osmanlijskom carstvu tokom Prvog svetskog rata nazvao genocidom.

“Osmalijske vlasti su 24. aprila 1915. pohapsile jermenske intelektualce i čelnike zajednice u Konstantinopolju (Istanbulu). Time je počeo genocid na Jermenima, jedan od najvećih masovnih zločina u 20. veku”, naveo je američki predsednik juče u saopštenju povodom jermenskog Dan sećanja.

Saopštenje je datom povodom 107. godišnjice, u znak sećanja na 1,5 miliona Jermena koji su deportovani, masakrirani ili odvedeni u smrt u kampanji istrebljenja.

“Obnavljamo naše obećanje da ćemo ostati na oprezu protiv korozivnog uticaja mržnje u svim njegovim oblicima”, naveo je američki predsednik.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare