19. Decembra 2022.

“Erdogan je pacov” i ništa; kako će se to svidjeti Ankari?

Big Portal

Kancelarija javnog tužioca u Hildeshajmu saopštila je da ne vidi osnove za sumnju u krivično delo, rekao je portparol, potvrđujući raniji izveštaj magazina Der Spiegel.

Kubicki, političar pro-poslovnih Slobodnih demokrata i potpredsednik Bundestaga, nazvao je Erdogana “malim kanalizacionim pacovima” komentarišući imigrantsku politiku turskog lidera u septembru.

Rekao je da su kanalizacioni pacovi slatki, ali i “pametni i lukavi”.

Kao odgovor, advokat Erdogana podneo je krivičnu prijavu za uvredu i klevetu.

Prema kancelariji javnog tužilaštva u severnom gradu, komentar se ne bi mogao smatrati “formalnom uvredom” s obzirom na kontekst u kojem je iznet.

Komentar, dat tokom predizborne kampanje na državnim izborima, “takođe je obuhvaćen pravom na slobodu izražavanja, pogotovo što se granice dozvoljene kritike povlače znatno šire u slučaju političara nego kod privatnika”.

Kubicki je u pravnoj prepisci iz oktobra, dostupnoj agenciji dpa, odbacio optužbe i rekao da izraz koji je koristio treba shvatiti “ne kao uvredu, već pre kao priznanje” Erdoganovim veštinama.

Erdoganov advokat Mustafa Kaplan rekao je da je uložena žalba na odluku. Međutim, kako je saopštilo javno tužilaštvo, do ponedeljka popodne nije stigla nijedna pritužba.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare