Erdogan: Evropa će se suočiti s novim nizom problema - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Erdogan: Evropa će se suočiti s novim nizom problema

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan pozvao je Evropu da podrži njegove poteze u Libiji.

Erdogan pruža podršku međunarodno priznatoj vladi, ukoliko želi da okonča sukob u toj zemlji, prenosi Avaz.ba.

Turski predsednik je dao te komentare u kolumni objavljenoj u subotu na stranici Politico, uoči sutrašnjeg samita u Berlinu, na kome će se pokušati iznaći strategija za stabilizaciju zemlje.

Nemačka i Ujedinjene nacije na toj konferenciji vršiće pritisak na libijske zaraćene strane koje se bore za prestonicu Tripoli da pristanu na prekid vatre i nadzorni mehanizam kao prve korake ka miru, tvrde diplomate.

Turska podržava vladu Fajeza el-Seraja u Tripoliju i opisuje Halifu Haftara, koji predvodi Libijsku narodnu vojsku (LNA) s istoka zemlje, kao pučistu.

“Imajući na umu da je Evropa manje zainteresovana za pružanje vojne podrške Libiji, ona očigledno mora izabrati da sarađuje s Turskom, koja je već obećala vojnu pomoć”, piše Erdogan.

Mi ćemo obučavati libijske snage sigurnosti i pomagati im u borbi protiv terorizma, trgovine ljudima i dugih ozbiljnih prijetnji protiv međunarodne sigurnosti, dodao je, piše Avaz.

Nedeljni samit izvršće pritisak na Haftara i LNA da zaustave devetomesečnu ofanzivu na Tripoli nakon sedmicu dugog zatišja u borbama. Na samitu neće, međutim, biti pokušaja za sporazum o deobi vlasti između dve strane, saoštile su diplomate.

“Evropa će se suočiti s novim nizom problema i pretnji ako legitimna libijska vlada padne”, napisao je Erdogan.

I Haftar i Seraj trebali bi doputovati u Berlin, zajedno s Erdoganom i čelnicima Rusije, Egipta i drugih zapadnih i arapskih sila. Libija je u haosu od svrgavanja s vlasti Muamera Gadafija 2011. godine.

Erdogan navodi da će, ukoliko libijska legitimna vlada propadne, islamske militantne grupe kao što su Islamska država i El-Kaida “pronaći plodno tlo kako bi ponovo stale na noge”, prenosi Rojters.

Izvor: Avaz.ba, B92

Danas objavljeno

Zapadni Balkan: Najniže penzije u BiH i Srbiji

M.

Patrijarh Porfirije: Dolazak u Republiku Srpsku je veliki blagoslov

M.

Turska protjeruje deset ambasadora: Na “udaru” i izaslanici Amerike, Njemačke i Francuske

M.

Ostavite komentar