13. Oktobra 2022.

Erdogan: Do mira u Ukrajini diplomatskim naporima

Big Portal

Erdogan je istakao da je cilj Turske u rusko-ukrajnskom sukobu da „sačuva postignute podsticaje, uprkos lokalnim poteškoćama, i zaustavi krvoproliće što je pre moguće“.

„Uvek sam govorio da se pravedan mir može postići diplomatskim putem, a naši intenzivni napori za otklanjanje posledica sukoba stekli su priznanje širom sveta. Razmena zarobljenika prošlog meseca je posebno dostignuće u tom pravcu“, rekao je turski predsednik.

U Astani se danas održava Konferencija o interakciji i merama za izgradnju poverenja u Aziji (CICA), čijih 27 država članica čine oko 90 odsto teritorije Azije i skoro polovinu svetske populacije, navodi ruska agencija.

Pored predsednika Kazahstana i Turske na događaju učestvuju i lideri Rusije, Azerbejdžana, Iraka, Irana, Katara, Kirgistana, Palestine, Tadžikistana i Uzbekistana, a planirano je prisustvo ukupno oko 50 delegacija.

Turski predsednik Erdogan je potvrdio da će na marginama konferencije CICA u Astani imati susret sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom i najavio da planira da sa njim razgovara o mogućnostima diplomatskog rešenja sukoba u Ukrajini i posredovanju Ankare u ovom procesu.

Kako je ranije istakao ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov, Turska bi tokom ovog sastanka mogla da predloži organizovanje dijaloga između Moskve i zapadnih zemalja, navodi TAS S.

(Tanjug)

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare