Erdoan sa Amerikancima postigao sporazum: Stopira napade u Siriji - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Erdoan sa Amerikancima postigao sporazum: Stopira napade u Siriji

Turska je pristala na petodnevno primirje na sjeveroistoku Sirije, kako bi dozvolila kurdskim snagama da se povuku, nakon čega će operacija “izvor mira” u potpunosti biti obustavljena, saopštio je danas potpredsjednik SAD Majk Pens nakon četvorosatnog razgovora sa turskim predsjednikom Redžepom Tajipom Erdoanom u Ankari.

Američki predsjednik Donald Tramp zahvalio je na Tviteru turskom kolegi, ističući da iz Ankare stiže sjajna vijest i da će biti spaseni milioni života.

Pens je izjavio da je povlačenje kurdskih Narodnih zaštitnih snaga već u toku i da SAD rade na tome da se one pomjere izvan područja od 32 kilometra od granice sa Turskom.

On je izrazio očekivanje da će SAD zadržati jake veze sa Kurdima u Siriji.

Pens je rekao i da su SAD uvijek podržavale “zonu bezbjednosti” na sjeveru Sirije, koja je bila proklamovani cilj turske ofanzive.

Dodao je da je predsjednik Tramp pristao da nakon primjene sporazuma ukine ekonomske sankcije koje je uveo poslije početka ofanzive i da ne uvodi nove.

“Razgovarao sam sa Trampom koji je veoma zahvalan zbog postizanja sporazuma o prekidu vatre”, rekao je Pens.

Američki potpredsjednik je najavio da će SAD raditi zajedno sa Turskom na primjeni sporazuma i odao da SAD neće imati svoje trupe u regionu.

TANJUG

Danas objavljeno

Slovenija uoči praznika uvela nove zabrane

M.

Zemljotres na Svetoj gori

M.

U Belgiji pooštrene restrikcije zbog virusa korona

M.

Ostavite komentar