Erdoan i Putin dogovorili saradnju u oblasti odbrambene industrije - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Erdoan i Putin dogovorili saradnju u oblasti odbrambene industrije

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdoan je nakon sastanka sa predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom izjavio da je tokom susreta razgovarano o saradnji dviju zemalja u oblasti odbrambene industrije, kao i o drugim regionalnim i globalnim pitanjima.

“Želimo nastaviti solidarnost s Rusijom u mnogim područjima odbrambene industrije. Može se to odnositi na putničke, ali i na borbene avione. Sve je u duhu solidarnosti”, kazao je Erdoan na konferenciji za medije nakon sastanka sa Putinom na Međunarodnom aerodromu Zhukovsky u Moskvi.

Naglasio je kako je Turska spremna sarađivati u formatu iz Astane kako bi se konačno osigurao mir u sirijskom Idlibu.

“Sirijski Idlib, gdje je od maja ubijeno više od 500 civila, suočava sa humanitarnom krizom. Neprihvatljivo je da u Idlibu režim pod izgovorom borbe protiv terorizma sije smrt na civile s kopna i iz zraka”, rekao je Erdoan.

Ponovio je da Turska snažno podržava teritorijalni integritet Sirije i ima za cilj okončanje krvoprolića.

Putin je u svome obraćanju izjavio da se odnosi Rusije i Turske razvijaju na temeljima prijateljstva, obostranog poštovanja i interesa.

“Možemo provoditi zajedničke aktivnosti na avionu Su-35. Može se takođe sarađivati i na avionu Su-57. Postoje brojne mogućnosti u tom pogledu”, rekao je Putin.

Naglasio je takođe kako je na sastanku u Moskvi postignut dogovor o mjerama kako bi se uklonili teroristi iz sirijskog Idliba.

“S turskim predsjednikom smo postigli dogovor o onome što se treba uraditi kako bi se uklonili teroristi iz Idliba”, kazao je Putin te dodao da je format iz Astane o Siriji “vrlo koristan”.

“Vrlo dobro razumijemo zabrinutost Turske. Potrebno je osigurati sigurnost njenih granica, to je legitimno pravo Turske”, istakao je ruski predsjednik.

Erdoan i Putin ranije u utorak prisustvovali su ceremoniji otvorenja Međunarodnog sajma avijacije i svemirskih istraživanja MAKS-2019., koji se smatra jednim od vodećih događaja te vrste u svijetu.

Takođe, Putin je na sajmu Erdoana informisao o karakteristikama ruskog bombardera pete generacije Su-57.

Danas objavljeno

Stoltenberg: Odnosi s Rusijom najgori od Hladnog rata

M.

Putin: Ukidanje prava veta uništilo bi Ujedinjene nacije

M.

Tiodorović: Kovid propusnice važiće deset dana, potom slijede oštrije mjere

M.

Ostavite komentar