Epl predstavio novu liniju "mekova" opremljenih novim M1 čipom - BIGportal.ba
Hardware i software Tehnologija

Epl predstavio novu liniju “mekova” opremljenih novim M1 čipom

Novi “mekbuk er”, 13-inčni “mekbuk pro” i „”mekbuk mini” desktop biće prvi “Eplovi” računari sa novim M1 čipsetom. Time se računarska linija pridružila “ajfonima”, “ajpedovima” i “epl voču”.

Razvoj sopstvenog čipa ključan je korak za “Epl” koji će kompaniji dati više fleksibilnosti i kontrole kada je u pitanju razvoj novih modela. Početna cijena novog “mekbuk era” je 999 dolara – ista kao i cijena prethodnog modela koji je zamijenio.

Osnovni model uključuje procesor sa 7 jezgara i 256 gigabajta skladišne memorije i 8 gigabajta radne. Modeli sa osmojezgarnim procesorom i 512 gigabajta skladišne memorije koštaju od 1.249 dolara pa sve do 2.049 dolara (16 gigabajta radne i 2 terabajta skladišne memorije).

Za dodatnih 299 i 199 dolara, mašine dolaze za već instaliranim Final Cut Pro X i Logic Pro X. Kao i njegov prethodnik, “mekbuk er” biće dostupan u zlatnoj, srebrnoj i sivoj boji.

“Epl” navodi da osmojezgarni procesor ima 4 jezgra visokih performansi i 4 jezgra visoke efikasnosti, što bi trebalo da izbalansira snagu i dugotrajnost.

Takođe se navodi da novi čip nudi najbolje performanse po vatu od bilo kojeg procesora na tržištu i omogućava trenutno buđenje i uključivanje laptopa čim se otvori. Sve to treba da doprinese dužem životnom vijeku baterije i boljim performansama od prošlog modela.

Ima isti “Retina” ekran dijagonale 13 inča kao i njegov prethodnik, a baterija može da podrži 15 časova bežičnog veb pretraživanja i surfovanja i 18 časova puštanja video-materijala sa jednim punjenjem.

Što se “mekbuk pro 13” tiče, iz “Epla” ističu da je značajno moćniji od prošlog modela koji je imao “Intelov” procesor. Početna cijena mu je 1.299 dolara.

Novi “mekbuk pro 13” je tako u stanju da višestruko brže ispisuje kod, renderuje složeni 3D materijal u Final Cut Pro i 5,9 puta brže i efikasnije obavlja mnoge druge zadatke.

Iz “Epla” obećavaju da će baterija biti u stanju da sa jednim punjenjem izdrži 17 časova pretraživanja po internetu i 20 sati reprodukcije video-materijala na Apple TV aplikaciji.

(RTS)

Danas objavljeno

Mark Zuckerberg objavio prepisku: WhatsApp ima novu opciju

Vanja A

Olakšano podešavanje internet pregledača u Windowsu 11

Vanja A

Fortnite dobija treće poglavlje, pogledajte šta je novo

Vanja A

Ostavite komentar