29. Novembra 2019.

Epl plaća kaznu od 467 miliona dolara zbog saradnje sa slovenačkim trgovcem narkoticima

Big Portal

ATR.SIS d.o.o je bila sankcionisana zbog optužbi za trgovinu narkoticima, navodi američko Ministarstvo finansija, piše “Volstrit žurnal”.

Tehnološki gigant je prekršio američke sankcije tako što je hostovao, prodavao i olakšavao prenos softverskih aplikacija slovenačke softverske kompanije, koja je bila na crnoj listi, pišu “Novosti”.

“U 2017. godini otkrili smo da smo nesmotreno plaćali kompaniji koja je na listi posebno označenih državljana američkog Trezora”, izjavio je Eplov portparol. “Izveštavali smo o tome i u potpunosti sarađivali u njihovoj istrazi, koja je sada završena”, dodao je on.

Iznos za namirenje je mali za kompaniju veličine Epla, koja ima tržišni limit od oko milijardu dolara. Ali slučaj demonstrira kako čak i sofisticirane multinacionalne kompanije mogu da previde grešku.

Epl je navodno 2008. godine sklopio sporazum o razvoju aplikacija sa kompanijom SIS d.o.o, programerskom kompanijom sa sedištem u Trzinu u Sloveniji. U februaru 2015. godine, Ministarstvo finansija je imalo SIS na crnoj listi, a njegov većinski vlasnik Savo Stjepanović navodno je bio deo međunarodne mreže trgovine narkoticima. Zbog toga, sva imovina SIS-a i Stjepanovića je blokirana, a američkim pojedincima i entitetima zabranjeno je da s njima trguju. U maju 2017. Ministarstvo je uklonilo Stjepanovića i SIS sa crne liste.

Dok je SIS bio na crnoj listi, Epl je izvršio 47 plaćanja povezanih sa blokiranom kompanijom. Epl je takođe prikupio oko 1,2 miliona dolara od kupaca koji su preuzeli SIS-ove aplikacije.

Epl nije uspeo da identifikuje SIS kao sankcionisanu kompaniju, tvrdeći da je propust nastao kao rezultat neuspeha njegovog alata za ispitivanje sankcija u zemlji, navodi se u saopštenju.

U februaru 2017. godine, nakon što je izvršio izmene u svom alatu za proveru sankcija i povezanim procesima, Epl je SIS identifikovao kao entitet na crnoj listi. Tada je obustavio plaćanje kompaniji koja je upravljala SIS-ovim računom za Ep stor, ali je nastavio sa plaćanjem drugoj kompaniji koja je bila vlasnik nekih SIS-ovih aplikacija nekoliko meseci nakon otkrića, prenose iz Ministarstva finansija.

Izvor. B92/Novosti

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare