23. Januara 2020.

Episkopski savjet Crne Gore spreman za razgovor

Big Portal

Oni su naveili da su spremni na razgovor, ali “na način koji će uvažavati obe strane”.

“Ukoliko crnogorske vlasti smatraju da mogu samostalno da nameću teme i rešenja, kao što su to ranije radili i danas čine, pozivajući na dijalog samo o primeni Zakona, s pravom ćemo smatrati da se radi o fingiranju poziva za dijalog, što će biti odgovornost Vlade”, piše u saopštenju.

“Pravoslavna Crkva je zainteresovana da Crna Gora u svom pravnom sistemu ima najbolji mogući zakon koji uređuje pitanja verskih sloboda i pravnog položaja verskih zajednica”, podvlači Episkopski savet SPC-a.

U saopštenju piše da su neistiniti napisi medija o tome da su u toku razgovori Crkve i crnogorskih vlasti u vezi sa Zakonom. To je u jutrošnjem intervjuu, kako ističu, nedvosmisleno demantovao i lično premijer Duško Marković, rekavši da Vlada treba da pošalje poziv Crkvi na dijalog.

Episkopski savet SPC je saopštio ;da je tekst inicijative za ocenu ustavnosti Zakona u završnoj fazi posle konsultacija s pravnim stručnjacima, te će ta inicijativa biti podneta “u najskorije vreme”. Razmatrano je, navode, i preduzimanje drugih pravnih mera da bi “predupredile i otklonile štetne posledice” tog zakona, ne samo po Crkvu, nego po “sveukupno crnogorsko društvo”.

Episkopski savet SPC piše da pored njegove inicijative, Ustavni sud Crne Gore može po zakonu i sam pokrenuti postupak ocene ustavnosti pravnih akata. Na to Episkopski savet SPC ukazuje Ustavnom sudu “osobito imajući u vidu jedan broj očigledno neustavnih odredbi ovog zakona i to, pre svega, onih koje se tiču istorijski stečenog pravnog subjektiviteta Crkava i verskih zajednica i neprikosnovenosti prava njihove svojine”.

(Beta)

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare