Episkopski savjet Crne Gore spreman za razgovor - BIGportal.ba
Region Vijesti

Episkopski savjet Crne Gore spreman za razgovor

Episkopski savet SPC u Crnoj Gori saopštio je da je spreman za razgovor s Vladom Crne Gore o Zakonu o slobodi veroispovesti.

Oni su naveili da su spremni na razgovor, ali “na način koji će uvažavati obe strane”.

“Ukoliko crnogorske vlasti smatraju da mogu samostalno da nameću teme i rešenja, kao što su to ranije radili i danas čine, pozivajući na dijalog samo o primeni Zakona, s pravom ćemo smatrati da se radi o fingiranju poziva za dijalog, što će biti odgovornost Vlade”, piše u saopštenju.

“Pravoslavna Crkva je zainteresovana da Crna Gora u svom pravnom sistemu ima najbolji mogući zakon koji uređuje pitanja verskih sloboda i pravnog položaja verskih zajednica”, podvlači Episkopski savet SPC-a.

U saopštenju piše da su neistiniti napisi medija o tome da su u toku razgovori Crkve i crnogorskih vlasti u vezi sa Zakonom. To je u jutrošnjem intervjuu, kako ističu, nedvosmisleno demantovao i lično premijer Duško Marković, rekavši da Vlada treba da pošalje poziv Crkvi na dijalog.

Episkopski savet SPC je saopštio ;da je tekst inicijative za ocenu ustavnosti Zakona u završnoj fazi posle konsultacija s pravnim stručnjacima, te će ta inicijativa biti podneta “u najskorije vreme”. Razmatrano je, navode, i preduzimanje drugih pravnih mera da bi “predupredile i otklonile štetne posledice” tog zakona, ne samo po Crkvu, nego po “sveukupno crnogorsko društvo”.

Episkopski savet SPC piše da pored njegove inicijative, Ustavni sud Crne Gore može po zakonu i sam pokrenuti postupak ocene ustavnosti pravnih akata. Na to Episkopski savet SPC ukazuje Ustavnom sudu “osobito imajući u vidu jedan broj očigledno neustavnih odredbi ovog zakona i to, pre svega, onih koje se tiču istorijski stečenog pravnog subjektiviteta Crkava i verskih zajednica i neprikosnovenosti prava njihove svojine”.

(Beta)

Danas objavljeno

Naučnici: Antitjela od delte ne štite od omikrona

V.R.

Počeli izbori u Crnoj Gori: Cetinje, Mojkovac i Petnjica biraju lokalnu vlast

V.R.

Na parkingu na Dobrinji gorjelo šest automobila, uhapšena jedna osoba

V.R.

Ostavite komentar