22. Septembra 2022.

Epilog masovnih protesta u Rusiji: preko 1.000 uhapšenih

Big Portal

Pokret za zaštitu ljudskih prava OVD-Info je saopštio da je te podatke prikupio iz 38 gradova širom Rusije. Oni su naveli da su među njima najmanje 502 osobe uhapšene u Moskvi i 524 osobe u Sankt Peterburgu.

Nedozvoljeni skupovi su nezakoniti prema ruskim zakonima.

Zvaničnica ruskog Ministarstva unutrašnjih poslova Irina Volk, u saopštenju koje su prenele ruske novinske agencije, navela je da su policajci zaustavili pokušaje da se organizuju mali protesti.

U nizu regiona bilo je pokušaja organizovanja neovlašćenih akcija koje su okupile izuzetno mali broj ušesnika, kazala je Volk.

Sve to je zaustavljeno, a osobe koje su kršile zakone su uhapšene i odvedene u policijske stanice radi istrage i utvrđivanja njihove odgovornosti, naglasila je ona.

Zapadni mediji, međutim, preneli su da je ruska policija bila izuzetno brutalna prema demonstrantima, a na društvenim mrežama pojavili su se i video- snimci.Takođe, na društvenim mrežama se tvrdi i da su protesti bili masovni, kao i da se na njima uzvikivalo “ne ratu”, “ne mobilizaciji”.

Putin je u sredu proglasio delimičnu mobilizaciju, odnosno regrutaciju samo onih gradjana koji su trenutno u rezervnom sastavu, a pre svega onih koji su služili u oružanim snagama i imaju odredjenu vojnu specijalnost i relevantno iskustvo.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare