29. Jula 2020.

Epilog akcije Step: 10 uhapšenih, pronađene veće količine droge i novca

Big Portal

Akcija je sprovedena pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva Hercegovačko-neretvanskog kantona i uz angažman Specijalne policijske jedinice FUP, a u njoj su uhapšeni Mostarci A.D. (39), A.D. (38), S.D. (26), D.G. (48), G.O (25) , M.Š. (30), G.M. (40), D.P. (42), J.K. (45) i D.P. (38).

Oni se sumnjiče za trgovinu drogom i tešku krađu.

“Navedena lica su od ranije poznata policijskim i pravosudnim organima kao višestuki povratnici u vršenju krivičnih djela, zbog čega su i više puta osuđivani. Navedena lica se sumnjiče da su na području Hercegovačko-neretvanskog kantona organizovali kriminalnu grupu s ciljem pribavljanja protivpravne imovinske koristi, na čijem je čelu A.D.. Navedena organizovana kriminalna grupa je u posljednjih dvije godine kontinuirano vršila nabavku opojne droge na njima poznat način i od njima poznatih lica sa drugih područja, te istu ilegalno dovozili u Mostar radi dalje preprodaje. Nakon nabavke veće količine droge istu su prepakivali, a potom preprodavali konzumentima sa područja Hercegovačko-neretvanskog kantona i šire”, navodi se u saopštenju FUP-a.

Kako se sumnja oni su na ovaj način nabavili i preprodali veću količinu heroina, a koji je imao značajnu uličnu vrijednost.

“Pored navedenog određeni članovi organizovane kriminalne grupe su zadokumentovani i da su izvršili u Mostaru tešku krađu većeg broja klima uređaja koje su potom preprodali trećim licima iz Mostara, kao i druge dragocjenosti koje su otuđivali iz privatnih stanova”, dodaje se.

Prilikom pretresa policija je do sada pronašla veću količinua materije koja svojim izgledom asocira na heroin i odreeđena količina materije koja svojim izgledom asocira kokain, vage za precizno vaganje, određena količina oružja i municije, sredstva za pakovanje i vaganje, te drugi predmeti koji potiču ili se dovode u vezu sa predmetnim krivičnim djelima.

“U sklopu ove šestomjesečne istage policijski službenici Federalne uprave policije su dana 19.06.2020. godine lišili slobode lica K.T. i B.S., dana 16.06.2020. godine lica K.J. i G.O., dana 16.07.2020. godine lica D.G. i I.V.. Kod svih lica je prilikom pretresa pronađena i oduzeta određena količina narkotičkih sredstava ‘Heroin, ‘Cannabis Sativa L, Heptanon, Metadon, digitalne vage, veća količina novca u različitim apoenima i valutama, oružje i municija, te drugi predmeti koji potiču ili se dovode u vezu sa predmetnim krivičnim djelima”, ističe se u saopštenju policije.

Uhapšeni će nakon kriminalističke obrade i zakonskom roku biti predati na dalju nadležnost Kantonalnom tužilaštvu Hercegovačko-neretvanskog kantona uz Izvještaj o izvršenim krivičnim djelima.

NEZAVISNE NOVINE

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare