EPIDEMIOLOZI O ŠIRENJU VIRUSA “Ako ne bude brzog rasta oboljelih, mjere daju rezultate” - BIGportal.ba
Region Vijesti

EPIDEMIOLOZI O ŠIRENJU VIRUSA “Ako ne bude brzog rasta oboljelih, mjere daju rezultate”

Ako u narednim nedjeljama ne dođe do rapidnog porasta oboljelih od virusa korona, znači da preduzete mjere daju rezultate, i da sa njima treba nastaviti, izjavio je srpski epidemiolog Predrag Kon.

– Ako smo ovih, prvih dana, imali prosječno pet, šest oboljelih dnevno, i ako ne skočimo na duplo ili tri puta više u jednom danu u drugoj nedjelji došli smo do nekog željenog rezultata u prve dvije nedjelje – rekao je Kon.

On je istakao da je važno da se situacija i dalje pomno prati jer se nekada dešava da i kada se učini da je bolest usporila dođe do masovnijeg obolijevanja.

Kon je napomenuo da virus nije uzeo maha, čemu su doprinijele mjere samoizolacije, nadzora, i korišćenja dezinfekcionih sredsta, te ukazao da je to prilično dobar rezultat u usporavanju prenošenja virusa.

– Važno je da nastavimo da na dnevnom nivou pratimo oboljenja slična gripu i svaka teška respiratorna infekcija, bez obzira na putovanje i kontakte, biće testirana – rekao je Kon za TV B92.

On je upozorio da ne bi trebalo ići u domove zdravlja jer u tom slučaju zdravstvene ustanove mogu postati mjesta moguće zaraze.

Kon je rekao da virusima ne odgovara toplije vreme i da se može očekivati da će se prenošenje smanjiti sa toplijim danima, ali da se uvijek mogu desiti izuzeci.

On je savjetovao pravilnu ishranu, korišćenje vitamina, dovoljno sna i smanjenje upotrebe nikotina.

Danas objavljeno

Policija na nogama: U banjalučkom naselju u kontejneru pronađen više bombi

M.

U Crnoj Gori uhapšen Slobodan Peković, osumnjičen za ratne zločine u BiH

M.

Zakazan sastanak Beograda i Prištine

M.

Ostavite komentar