"Epidemiološka situacija u FBiH pogoršana" - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

“Epidemiološka situacija u FBiH pogoršana”

Epidemiološka situacija u Federaciji Bosne i Hercegovine pogoršana je u posljednjih nekoliko dana, zbog čega je pojačan epidemiološki i inspekcijski nadzor u tržnim centrima, ugostiteljskim objektima i privrednim subjektima.

Prema riječima Anisa Ajdinovića, direktora Federalne uprave za inspekcijske poslove (FUZIP), ukoliko dođe do pogoršanja epidemiološke situacije, moraće se uvesti i represivnije mjere.

  • Zaista se nadam da do toga neće doći. Prema izvještajima kolega sa terena koje sam danas dobio, situacija ipak ide ka boljem kada su u pitanju pojedinci koji nepoštuju preporuke Zavoda za javno zdravstvo i kriznih štabova. Kada su u pitanju Sarajevo i Tuzla, u odnosu na period od pet do deset dana unazad, došlo je do stvarno velikog opuštanja. Većina korisnika usluga u ugostiteljskim objektima, a nažalost i osoblja, nisu nosili maske, niti su se držali distance. Danas je nešto bolja situacija, te očekujemo da će se stvari dodatno uozbiljiti u narednim danima jer smo intenzivirali naše pojačane aktivnosti, a vidimo i da građani to prihvataju – kazao je Ajdinović za Faktor.

Istakao je da je jedini način kojim se može izaći iz trenutne situacije partnerstvo s građanima, pogotovo s omladinom koja se osjeća jakom i otpornom, ne samo na virus nego i na druge izazove.

  • Oni su upravo ta kritična populacija koja je zaista podnijela tešku tromjesečnu karantinsku i izolacijsku situaciju i za očekivat je bilo da će se omladina malo više opustiti od drugih. Međutim, ne smiju biti toliko luksuzni da ne nose zaštitnu opremu, radi svojih ukućana. Pozivam ih da budu dovoljno odgovorni i ozbiljni da ne dozvole da druge dovedu u opasnost. Vidimo da je virus takav da u većini slučajeva asimptomatski prolazi, ali kod naših starijih građana se može desiti da im nanese štetu i da imaju teške posljedice.

Direktor FUZIP-a je kazao da su građani vjerovatno i zbunjeni po pitanju toga da li moraju nositi masku ili ne.

  • Ne moraju nositi masku u otvorenom prostoru ukoliko je ispoštovana fizička distanca od dva metra. Bez obzira što je otvoren prostor, ukoliko nije ispoštovana distanca, masku moraju nositi. Ugostiteljski objekti su nešto drugačiji. Čak i u zatvorenom prostoru ne treba maska, ali mora biti osigurana fizička distanca. Nažalost, proteklih dana rijetkost je bila da se u inspekcijkim nadzorima nađe i utvrdi da se ova fizička distanca nije kršila. Ona je zaporavo u većem procentu kršena u odnosu na samo nošenje maski – naglasio je.

Ajdinović je ispričao kako su se inspektori na terenu susretali s raznim situacijama te naveo primjer da su gosti ugostiteljskih objekata, koji su u grupama sjedili za istim stolom bez poštivanja fizičke distance, navodili čak kako su braća i sestre.

  • Međutim, prilikom legitimisnja uspostavilo se da nije u pitanju najbliža rodbina. Najbližoj rodbini jeste omogućeno i dozvoljeno da, ako žive u istom domaćinstvu, više ih sjedi za stolom. To svakako inspektori i pripadnici policijskih uprava prilikom kontrola imaju u vidu. Ali sjedenje za stolom od strane onih koji nisu u zajedničkom domaćinstvu, a da nema ispoštovane te fizičke distance, je nedopustivo – kazao je.

Prema njegovim riječima, u FUZIP-u su svjesni da novonastala situacija nije nimalo lagana vlasnicima ugostiteljskih objekata, ali da se svi moraju adapritati na nove okolnosti.

  • Moraju shvatiti da nepoštivanjem mjera dovode u opasnost sebe, svoje goste i osoblje. Doći ćemo sutra u situaciju da se svi, ne dao Bog, zarazimo, pa neće biti ni gostiju ni osoblja koje će biti zdravo da dođe da radi i tako dalje.

Sličan problem je i u tržnim centrima, od kojih su rijetki oni koji omogućuju svim posjetiocima i gostima da nose masku.

  • Maska se mora nositi jer je zatvoren prostor u pitanju, vještačka je ventilacija i oni moraju osigurati dovoljan broj svojih zaposlenih iz sigurnosnog sektora koji je vjerovatno zastupljen u organizacionoj šemi centra. Na tome ćemo zasigurno insistirati, nažalost represivnim mjerama, i nećemo dopustiti da ostane kako je sada – objasnio je Ajdinović.

Spomenuo je i javni gradski prijevoz, pogotovo u jutarnjim i poslijepodnevnim satima kada je najveća frekvencija putnika, da se krše fizička distanca i da mnogi putnici ne nose zaštitne maske.

  • I to je nedopustivo i apelujem, kako vlasnicima tržnih centara i ugostiteljskih objekata, tako i prema odgovornim licima javnih gradskih saobraćajnih prijevoznika, da se u voznim jedinicama mora osigurati poštivanje ovih mjera.

Prema Zakonu o zaštiti stanovništa od zaraznih bolesti, sankcije za nepoštivanje propisanih mjera kreću se od dvije do 10 hiljada KM za pravna lica, a za građane je propisano od 100 KM do dvije hiljade, ukoliko bude pokrenut prekršajni postupak.

  • To zaista ne želimo. Nakon ublažavanja mjera, dosad nije izdata nijedna kazna i nadamo se da će tako i ostati – zaključio je Ajdinović.

(Oslobođenje)

Danas objavljeno

Američka vojska: “Likvidiran je”

M.

Talas nemira ne jenjava: Na protestima u Iranu više od 90 mrtvih

M.

Fon Gejr: Odnosi Rusije i Njemačke dostigli najnižu tačku

M.

Ostavite komentar