Epidemiolog sa Harvarda: Više ne možemo zaustaviti virus - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Epidemiolog sa Harvarda: Više ne možemo zaustaviti virus

Epidemiolog sa Harvarda Mark Lipsic je u intervjuu za njemački Špigl ocijenio da se može pretpostaviti da se “širenje virusa više ne može zaustaviti” i da je potrebno preduzeti drastične mjere.

Lipsic predviđa da bi se i do 60 odsto svjetske populacije moglo zaraziti virusom korona, pozivajući se na trenutne projekcije, te odbija kritiku da je to dizanje panike.

  • Ako imamo reproduktivni broj zarazne bolesti oko dva, što znači da jedna zaražena osoba zarazi još dvije, što je u skladu sa trenutnim podacima, to znači da najmanje pola odrasle populacije mora dobiti virus prije nego što se može trajno zaustaviti njegovo širenje. To nije neka neutemeljena procjena, to je osnovna matematika u epidemijama – smatra profesor.

On je naveo da je posao epidemiologa da uzme u obzir i najgoru varijantu situacije kako bi se nadležni pokrenuli na djelovanje.

Lipsic ističe da je jedan od problema sa novim virusom to što postoje i asimptomatski oboljeli, te da će se pravi broj oboljelih moći znati tek kad epidemija bude završena.

  • Mislim da se virus više ne može zaustaviti. Prekasno je za to. U SAD i Njemačkoj vidjeli smo primjere transmisije virusa koja nije povezana sa nečim poznatim. Virus se već širi lokalno. To je znak da je u nekim područjima stvar izvan kontrole – kaže Lipsic, i dodaje, da je efektivno stavljanje u karantin čitavih gradova, kako je učinila Kina, ali da se sada možemo samo nadati usporavanju širenja virusa.
  • Usporavanje je jako važno jer bolnice i ljekari imaju svoje kapacitete koje ne želimo premašiti. Takođe, svake sedmice saznajemo koji lijekovi bolje djeluju i razvijamo nove protokole liječenja. Ako morate birati, sigurno je bolje da virus dobijete za šest mjeseci, a ne danas – kaže ovaj epidemiolog.

AGENCIJE

Danas objavljeno

Pala odluka: Od februara obavezna vakcinacija

M.

Erdogan putuje u Ukrajinu: “Imam nadu”

M.

Putinu stigla nova prijetnja od Bajdena

M.

Ostavite komentar