Epidemiolog Kon objašnjava kako će praznici uticati na porast virusa - BIGportal.ba
Region Vijesti

Epidemiolog Kon objašnjava kako će praznici uticati na porast virusa

Opadanje broja novozaraženih je svakako dobra vijest, ali treba imati u vidu sa su bili praznici, i da se ljudi nisu testirali, tako da je najbolje da sačekamo da prođu praznici i sagledamo pravu situaciju, rekao je epidemiolog Predrag Kon.

Ne mislim da će praznici imati nekakvog uticaja na dalji tok pandemije u Srbiji. Treba da budemo ponosni na sebe, prvenstveno na Beograd, gdje je trenutno vakcinisano 43 odsto punoljetnog stanovništva, rekao je Kon.

Kako je naglasio, ovo je dobitni trenutak za Srbiju, jer bi sad bilo najpovoljnije da se što više vakciniše stanovništvo.

– Aktivnost virusa pada, čak i u u velikim gradovima, ali sada treba da se vakcinišu najmlađi, jer oni najviše prenose virus, dakle oni između 40-60 godina, ali i oni ispod – rekao je Kon, prenosi Blic.

Takođe, doktor Kon je ovom prilikom objasnio i sve oko nedoumica koje postoje oko toga da li dojilje i trudnice treba da se vakcinišu, s obzirom da kod njih postoji velilka zabrinutost.

– Ovo dugo traje, sigurno je bilo inficiranih trudnica, međutim, procjena je da vakcina trudnicama i dojiljama veoma koristi. Prvi podaci su izvanredni, i tek se sada objavljuju. Zabrinute trudnice treba da znaju da vakcina štiti i njih, ali i njihove bebe, jer se preko placente stvaraju antitela koja kod njihove bebe stvaraju zaštitu do šest mjeseci – objasnio je Kon.

O mogućnosti prenosa virusa na dijete, Kon je rekao da je to velika rijetkost.

– Rijetko je da se virus prenese sa majke na dijete, ali je bilo ipak slučajeva, koji su mali – istakao je Kon i dodao da je stav da zaražene dojilje i te kako treba da doje svoje zdravo dijete, jer se preko mlijeka stvaraju antitijela koja daju dugotrajniju zaštitu, ali da sve vrijeme dok je u kontaktu sa bebom treba da nosi masku.

Danas objavljeno

“Napustite Ukrajinu”

M.

Stoltenberg: Pozivamo Rusiju da odmah deeskalira situaciju

M.

Nema mogućnosti da Srpska prihvati indirektni izbor

M.

Ostavite komentar