24. Novembra 2020.

Epidemiolog: Crna Gora nema kontrolu nad kovidom

Big Portal

Popović-Samardžić je u Jutarnjem programu TVCG istakla da je to dobar pokazatelj koliko je sve izvan kontrole.

“Ti ljudi su premoreni, do skoro je bilo 12 ljekara koji su tokom deset dana brinuli o 5.500 zaraženih u Podgorici”, navela je.

Na pitanje da li Crna Gora bira između zdravlja i ekonomije, ona je istakla da izbora između te dve opcije nema i da u je neko, kako je rekla, lažno nametnuo.

“Mi smo zemlja koja se oslanja na uslužni sektor, koji nemamo ako imamo ovoliki zdravstveni problem, mi nemamo ni ekonomiju ako imamo ovakav javno-zdravstveni sistem. Dakle, u prilog tome reći ću da sve zemlje koje su dobre u kontroli epidemije, to su jedine zemlje koje su uspjele da sačuvaju pokazatelje ekonomske stabilnosti”, istakla je Popović-Samardžić.

Govoreći o pooštravanju mjera za sprečavanje širenja korona virusa, ona je reka da ih treba uvoditi i evaluirati, a o jazu između NKT-a i Instituta za javno zdravlje je, kaže, primer jaza između politike i struke, pa bi trebalo izabrati da li ćemo se voditi politikom i interesnim sferama pojedinih struktura, ili ćemo se voditi javno-zdravstvenim problemom i mišljenjem stručne javnosti.

“Kao posljedicu toga imamo ovakve rezultate, lutamo između prioriteta jedne strukture, pa druge strukture, povlađivanje jednoj, pa drugoj strukturi. Mi konstantno saniramo štetu zbog lutanja u strategiji”, istakla je Popović-Samardžić, prenio je portal RTCG.

TANJUG

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare