Epidemija u svetu: Popuštanje mera u Evropi, problemi za Rusiju, u SAD i VB strahuju - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Epidemija u svetu: Popuštanje mera u Evropi, problemi za Rusiju, u SAD i VB strahuju

U zapadnoj Evropi postupno se ublažavaju restriktivne vanredne mere, dok u Rusiji i Pakistanu raste broj obolelih od koronavirusa.

Uz to, u Velikoj Britaniji i SAD strahuju od katastrofalnog bilansa.

Ovo su slike realnosti koje dobijamo iz različitih krajeva sveta pogođenog pandemijom koronavirusa, prenosi AP.

Veliki broj Španaca nije odoleo lepom majskom danu, pa su ulice španskih gradova danas bile pune džogera i šetača, a parkovi prepuni u Nemačkoj, Holadiji i Austriji.

Ipak, iza delimičnog ublažavanja restriktivnih mera stoje podaci koji i dalje zabrinjavaju.

U Rusiji i Pakistanu juče je evidentiran najveći dnevni broj novoobolelih, što je jasan znak da pandemija ne posustaje.

U Rusiji je ukupno 124.054 do sada potvrđenih slučajeva, a u Moskvi vlada zabrinutost da će zdravstvene ustanove postati prenatrpane, jer je u poslednja 24 sata potvrđeno 9.633 novih slučajeva kovida 19, što je 20 odsto više nego prethodnog dana.

Veruje se da je realan broj zaraženih i veći jer nisu svi oboleli testirani, a i ruski testovi su, prema tvrdnjama stručnjaka, svega 70 do 80 odsto tačni.

Gradonačelnik Moskve je najavio da bi sportski objekti i trgovinski centri mogli biti adaptirani u privremene bolnice, a zvaničnici na dalekom severoistoku zemlje saopštili su da su 3 hiljade od 10 hiljada testiranih radnika na gasnim nalazištima pozitivni na koronavirus.

Istovremeno, u Španiji su stroge vanredne mere dale rezultate i zanačajan pad broja novoobolelih, pa su zatvorene jedna impovizovana vojna bolnica i privremena mrtvačnica u hladnjači tržnog centra u Madridu.

U Nemačkoj, gde je do sada potvrđeno više od 164 hiljade slučajeva kovida 19, broj preminulih je oko 6700, što je znatno manje nego u Italiji, Španiji, Velikoj Britaniji ili Francuskoj.

Koronavirus je do sada odneo 238 hiljada žrtava širom sveta, od čega 65 hiljada u SAD i po 20 hiljada ili više u Velikoj Britaniji, Italiji, Španiji i Francuskoj, navodi se u statistici koju vodi Univerzitet Džon Hopkins u Vašingtonu.

Američki predsednik Tramp juče je izrazio nadu da će konačan broj preminulih od korona virusa u SAD biti manji od 100 hiljada i ocenio da je to “stravičan broj”.

Ipak, Tramp kome se bliže novembarski predsednički izbori, insistira na pokretanju ekonomije koja je zaustavljena zbog epidemije korona virusa, a desetine miliona Amerikanaca ostale bez zaposlenja.

Zdravstveni stručnjaci upozoravaju da bi drugi talas pandemije mogao brzo da usledi ukoliko se u celom svetu dramatično ne povećaju kapaciteti za testiranje.

U Kini, gde se sprovode masovna testiranja, danas je potvrđen samo jedan pozitivan na koronavirus, kao i u Južnoj Koreji, svega šest, ali su zato u Pakistanu vlasti saopštile da je potvrđeno 1.297 novih slučajeva kovida 19, čime je ukupan broj zaraženih u ovoj 200-milionskoj zemlji dostigao 18.114.

U Africi je do sada potvrđeno 40 hiljada slučajeva obolelih od korona virusa i 1.600 smrtnih ishoda, saopšteno je iz Afričkog Centra za prevenciju i kontrolu bolesti.

Kovid 19 je prisutan u svim afričkim zemljama, osim u malenom, brdovitom i retko naseljenom Lesotou.

Izvor: Tanjug

Danas objavljeno

Ivanić: Iznenadilo bi me da Dodik stane, mislim da će ostvariti sve najave

M.

“Svi ovi ljudi su onda glupi, a mi pametni?”

M.

U Srpskoj 354 novozaraženih, 21 osoba preminula

M.

Ostavite komentar