Eparhija raško-prizrenska odgovorila na Kurtijevo pismo "Ispunite odluku o priznavanju manastirske imovine" - BIGportal.ba
Region Vijesti

Eparhija raško-prizrenska odgovorila na Kurtijevo pismo “Ispunite odluku o priznavanju manastirske imovine”

Eparhija raško-prizrenska saopštila je danas povodom pisma premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija manastiru Visoki Dečani, da je “bespredmetno” odgovarati na takva pisma bez prethodno pokazanog poštovanja sudskih odluka u vezi sa tim manastirom.

Eparhija raško-prizrenska ostaje pri svom ranije jasno izloženom stavu, da ako prištinske institucije žele da pokažu minimum dobre volje za poštovanje verskih prava SPC na Kosovu i Metohiji, dužne su da u potpunosti ispune odluku Ustavnog suda Kosova iz 2016. godine o priznavanju manastirske imovine – navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu Eparhije.

Ova odluka, kako se podseća, se već pet godina uporno ignoriše uprkos zahtevima manastira i međunarodnih predstavnika za njeno sprovođenje.

Pored toga, kako se dodaje ministar za prostorno planiranje iz vlade Kurtija javno je odbacio odluku Komisije za specijalne zaštićene zone iz novembra 2020. o izgradnji zaobilaznice oko zaštićene zone manastira.

– Miniranjem ove odluke koja je donesena uz međunarodno posredništvo, praktično se poziva na kršenje zakona o zaštićenim zonama. U ovakvoj situaciji odgovaranje na ovakva pisma, bez prethodno pokazanog poštovanja sudskih odluka i vladavine prava, potpuno je bespredmetno – zaključuje se u saopštenju Eparhije raško-prizrenske.

Kurti je uputio nedavno pismo igumanu manastira Visoki Dečani Savi Janjiću, u kojem mu je predočio „posvećenost kosovske vlade u zaštiti kosovskog nasleđa svih zajednica na Kosovu”.

Danas objavljeno

Usvojena odluka o privremenom finansiranju zajedničkih institucija BiH

M.

Skandal: Zastava tzv. OVK na ambasadi Srbije

M.

Reuters: EU više ne može da garantuje sigurno članstvo balkanskim državama

M.

Ostavite komentar